Belediye Araçlarında Kullanılan Karasinek İlaçları Nelerdir? | Belde ve Belediyeler İçin Uçkun Haşere İlaçları Nelerdir? | Açık Arazilerde, Sitelerde Mist Blower, ULV Makinalarında Kullanılan Uçkun Haşere İlaçları | Büyük Çaplı Hayvan Besihaneleri, Tavuk Çiftliklerinde Çevre İlaçlaması İçin Kullanılabilecek Uçkun Haşere İlaçları ve Arazi Tipi İlaçlama Makinaları
Kara Sinek Türleri hakkında biraz daha bilgi isterseniz Haşere İlaçları İnceleme: Sinekler ve Karasinekler Hakkında başlıklı makalemizden yardım alabilirsiniz.
Kokulu Karasinek İlaçlamasına dair pratik bilgiler için Açık Alanlarda ve Ahırlarda Karasinek Mücadelesi: Kokulu Karasinek İlaçları başlıklı yardım makalemizden destek alabilirsiniz.
Sitemizde Karasinek İlaçları Kategorisinde Karasinek ilaçlaması için kullanılabilecek ürünleri tasnif ettik. Bunu yaparken teknik tasnif ve ayrımlar yerine uygulayıcının mekanın ve benzeri şartların gerektirdiği biçimde bir yol izlemeyi tercih ettik. Tavsiye niteliğinde Kokulu olarak tabir edilen solvent bazlı genel amaçlı haşere ilaçlarını Kokulu Karasinek İlaçları Kategori başlığı altında topladık. Bu ürünler formülasyonlarına göre, ec, me, ew vb yapılarda olabildikleri gibi, bir kısmı içeriklerindeki tetramethrin, pbo gibi ilave aktif maddeler sebebiyle 2 veya 3 aktifli olarak da üretilebilmektedir.
Kokulu uçkun haşere ilaçları iç mekanlardan çok dış alanlardaki ilaçlamalar için tercih edilir. Bu bağlamda kokulu karasinek ilaçları en çok belediyeler, siteler, askeriyeler gibi arazi bazlı uçkun haşere mücadelesi yapmak isteyen kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Özellikle akşamları sokaklarımızdan (birazda gürültüyle) geçen belediye ilaçlama arabalarında kullanılan uçkun haşere ilaçları genellikle bu tür ilaçlardır. Bu ürünler, düzenli uygulandığında (dikkat edilirse belediye araçları hemen her akşam veya bir kaç akşamda bir sokaklarımızdan geçmektedir.) ergin kara sinek ve sivrisinek mücadelesinde oldukça başarılı olmaktadır.
Bu ürünlerle yapılan düzenli uygulama, ilk bakışta her gün ilaç tüketildiği için çok maaliyetli olarak görülebilir. Ancak bu yanıltıcıdır. Zira ürünlerin uçkun haşere için kullanım dozajları ve hazırlanan solüsyonun dönüm veya hektar bazında uygulama miktarları oldukça düşük bir maaliyete tekabül edecektir. Diğer açıdan ise, düzenli uygulama sebebiyle zaten arazideki, bölgedeki karasinek ve sivrisinek popülasyonu kontrol altına alınmış ve oldukça düşmüştür. Böyle olunca başlangıçtaki gibi çok yoğun bir karasinek popülasyonunu çökertmeye çalışmıyor olacağız. Haliyle daha düşük dozlar, daha kolay bir uygulama süreci ile sorunu daima minimumda tutabiliriz.
Bu tip geniş arazi ilaçlamaları için uygun makineler sitemizde mevcuttur. Bu cihazları arazi biçimine göre şöyle bir sıralama ile tavsiye edebiliriz:
1- Basit bir villa yazlık bahçesi, orta büyüklükte bir çiftlik arazisi veya ahır, besihane, hayvan barınakları için Motorlu Sırt Atomizeri veya Motorlu sırt pulverizatörleri
2- Villa, Yazlık, Konut siteleri, büyük çiftlik, fabrika, besihane arazileri, belde, köy/mahalle bölgeleri için Araç Üstü Benzinli ULV Makineleri
3- Büyük araziler, belde, köy/mahalle bölgeleri, askeriye arazileri, belediye sokak arası ilaçlamaları vb alanlar için Araç Üstü Blower/ULV Cihazları
4- Belediye sokak araları, belediye orman ve kırlık arazileri, göl baraj vb çevrel bölgeleri için Araç Üstü Mist Blower Cihazları
Tüm bu ürünleri İlaçlama Ekipmanları ana kategorimiz altındaki ULV Makineleri müstakil kategorisinde bulabilirsiniz.
Kokulu Karasinek İlaçları olarak tasnif edilen ürünler, kokusuz karasinek ilaçlarına göre kalıcılık açısından biraz daha zayıftır. Ancak Kokulu ilaçlar kokusuz ürünlere göre daha süratli çalışmaktadır. Ayrıca bu ürünler özellikle sisleme biçimi pülverizatörlerle uygulandığında havada asılı kalma süreleri açısından daha avantajlıdırlar. Zİra Uçkun haşere mücadelesinde havaya sisleme yoluyla atılan ürün ne kadar havada asılı kalabilirse, uçuş halindeki karasinekler havada asılı partiküllerle o kadar sık çarpışacak ve berteraf olacaklardır. Bu huhsusda ayrıca 2 veya 3 aktifli yardımcı sinerjistlerinde bulunduğu ilaçlar daha da başarılı olmaktadır. Ayrıca bu sinerjistlerin bulunduğu ürünler ilk alım maaliyeti tek aktifli ürünlere göre biraz daha fazla ise de, kullanım dozajları daha yüksek olduğu için kullanımda tersine daha tasarruflu olmaktadır.
Kokulu Karasinek İlaçlarını şu ana kadar hep açık arazi için kullanım imkanlarıyla verdik. Zira temelde bu ürünlerin birincil amacı açık alan uygulamalarıdır. Ancak elbette ahır, besihane vb kapalı alanlarda da kullanılmaktadır. Ancak bu durumda Kokusuz karasinek ilaçlarına göre hayvan sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken güvenlik tedbirleri artmaktadır. Temelde kokusuz karasinek ilaçlarıyla yapılan uygulamaların aynısı yapılacaktır, ancak mekanda hayvanlar girmeden önce havalandırma gerekecektir. Ahırlarda karasinek ilaçlamasının nasıl yapılacağıyla ilgili Karasinek İlaçlaması Rehberi'ne başvurabilirsiniz.
Ayrıca bu ürünler genel amaçlı haşere ilacı olmalarından dolayı, arazi veya alanları karasinek için ilaçladığımızda, pire, kene, sivrisinek vb haşereler için de ilaçlamış kabul edebiliriz.
Kokulu Karasinek ilaçlarında 3 veya 2 aktifli kendinden karışım ilaçlar daha fonksiyonel ve başarılıdırlar, bu sebeple yoğun ve kronik karasinek sorunu olan yerlerde bu tür ilaçları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Haşere Market Olarak sitemizde 'tarım ilaçları' satılmamaktadır. Kokulu haşere ilaçları 'tarım ilacı' değildir. Tüm ürünler Sağlık Bakanlığı Ruhsatlı 'halk sağlığı' sınıfı ilaçlardan oluşmaktadır. Ev, İşyeri vb insan yaşam alanlarında tarım ilaçlarının kullanılması yönetmelikçe yasaklanmıştır.
Kokulu haşere İlaçlarını kullanırken İlk dikkat edilmesi gereken husus güvenliktir. İlaçların ve ilaçlama yaptığınız bölgelerin çocuklar ve hedef dışı canlılar (kedi köpek vb evcil hayvanlar) erişiminden uzak olduğundan emin olunuz. Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus, Karasinek ilaçlarına mümkün olduğu kadar temastan kaçınmaktır. Bunun için plastik eldiven kullanabilirsiniz.
Tüm ilaçlar için ürün üzerinde kullanım ve dozajlama ibareleri verilmiştir. Bunları okuyunuz ve bu ibarelere uyunuz. Haşere Market olarak bizim profesyonel uygulayıcı tavsiyemiz tüm Karasinek ilaçlarını uyguladıktan sonra uygulanan kapalı mekanı en az 2 saat kapalı tutup ardından açıp havalandırıp temizlik yaparak girmenizdir.
Bu uyarılar yaşam alanlarımız için geçerlidir. Dış alanlarda haşere ilaçlarıyla birincil dereceden temas edilmediği sürece temelde pek bir şey yapmak gerekmez. (Belediyelerin sokaklarımızdan geçen uçkun haşere ilaçlama araçlarını göz önüne getirin.)
Kokulu Karasinek İlaçları (eğer karasineğe özel hedef haşere gözetilerek üretilmiş bir ürün değil ise) çok defa genel amaçlı haşere ilaçları olmaktadır. Yukarıdaki bilgi sekmesinde bahsettiğimiz alanlarda uçkun haşere mücadelesi yapmak için temel bilgileri vermiş bulunmaktayız. Bundan sonrası, açık arazimizin büyüklüğü ve ilaçlanacak arazinin yapısına uygun bir ilaçlama aleti/makinesi temin etmek, Kokulu Karasinek İlaçları Kategorimizden bize uygun ürünü temin etmek ve güvenlik ve dozajlama bilgilerine riayet ederek uygulamalarımızı düzenli olarak yapmaktan ibarettir.
Ayrıca Kokulu Haşere İlaçları Kullanımı ve Nitelikleri hakkında daha fazla bilgi için Kokulu Haşere İlaçları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Başlıklı yardım makalemize de göz atabilirsiniz.
Ahırlarda karasinekle mücadelede kokulu karasinek ilaçları kategorimizdeki ürünlerden biriyle yapacağınız uygulamada dikkat edilmesi gerekenlere dair bilgiler şunlardır:
Ahır veya besihanelerde mekanik önlemleri (temizlik vb) aldığımızı varsayıyoruz. Hayvanlarımızı dışarı çıkaralım. Kokulu Karasinek İlacımızı üzerinde belirtilen miktarlarda su ile çoğaltarak pulverizatör pompa, atömizer veya ULV Sisleme Makinesi ile püskürtelim. Burada yapılması gereken, duvarlar (mümkünse duvarlardaki toz vb unsurları bir süpürge ile önceden süpürmüş olalım) tavan zemin vb tüm iç yüzeylere ilacı ulaştırmaktır. Bu yüzeylere ilacı 'sis gibi' püskürterek uygulayalım. Ayrıca ahırın dış duvarları ve çevrel alanlarına, gübre biriktirilen bölgelere, atık su kanalları ve akıntılarına vb bölgelere de uygulamayı yapalım.
Uygulamadan yaklaşık 1-2 saat sonra havalandıralım, ardından hayvanlarımız içeri girebilirler. Temizlik gerekmemektedir. İçeride hayvanlar varken ilaçlama yapmayınız. Her ne kadar bunu yapan bir çok besihane olsa da biz haşere market olarak en uç seviyede güvenliği gözeten bilgileri sunmakla mükellefiz.
Bir besihane ve hayvan barınağı karasineklerin ideal yaşam alanıdır. Üstelik çevrel şartlarda kuvvetle muhtemel karasinek üretmeye pek müsaittir. Dolayısıyla böyle bir alanda karasineğin tümüyle sıfır popülasyona düşmesini beklemek doğru değildir. Ancak, yukarıdaki biçim bir uygulamayı yaptığımızda, ilk ilaçlamamızda karasinekler azalacaktır. Bu noktada çok defa uygulayıcı karasineğin tamamen bitmemiş olması sebebiyle ya ilaca kusur bulduğu için veya karasinekle ne yapsa başedemeyeceğini düşündüğü için ilaçlamayı bırakmaktadır. Bunu yapmayalım! Yaklaşık 1 hafta sonra (ilk uygulamalarda 3 gün sonra da olabilir) aynı biçim 2. bir uygulama daha yapalım. Sonrasında bir 3. uygulama daha... Dikkat ederseniz her ilaçlamada bir önceki duruma göre daha az karasinek popülasyonu ile karşılaşacaksınız. Karasinek yoğunluğu giderek düşecektir. Belli bir noktadan sonra belki yok denecek kadar az hale gelecektir. İşte düzenli ve periyodik takiple yapılan ilaçlamadan elde etmek istediğimiz sonuç budur. Yoksa bir defa ilaçlama yaptık ve ahırda ve çevresinde tüm karasineği bir yıl boyunca bir daha hiç görmeyeceğiz gibi bir beklenti doğru bir beklenti değildir.
Bu benzeri karasinek üreten bölgelerde yapmamız gereken, her hafta düzenli ilaçlamayı devam ettirmektir. Özellikle karasinek sezonunda bu aksatmadan yapılmalıdır. Temelde ilk 3-4 uygulamadan sonra karasinek popülasyonu epeyce azalacaktır. Dolayısıyla mekanın ve çevrenin yapısına göre tüm besihaneler birbirinden farklılık gösterse de, sonraki uygulamalarımızda periyotlarımızın aralarını açabiliriz ( 1 haftada bir uygulama yerine 10 gün veya 2 haftada bir olabilir: kontrol ederiz ve hala işimizi görecek seviyede ise böyle devam edilebilir. değilse haftalık periyoda geri döneriz.) veya ortalama her 5 litre su için verilen 50 ml dozajlama miktarını azaltabiliriz (mesela her 10 litre için 50 ml gibi) böylece hem maaliyet ve hem de işçilikten tasarruf edebiliriz.
Diğer bir husus ise özellikle besihane, hayvan barınağı, gübrelik (özellikle gübrelik ve gübre depolama çukurlarında) kokulu karasinek ilaçlarıyla birlikte karasinek larvasitlerini de kullanmaktır. Karasinek larvasitleri karasinekleri 'doğmadan-larva halinde' yoketmek için üretilmiştir. Bizim bölgelerimiz karasineği üreten alanlardır. Dolayısıyla larvasit kullanmak oldukça fayda getirecektir. Üstelik larvasit ilaçları ergin ilaçlarla karıştırıp aynı anda atabilirsiniz ki, bu işçiliğimizi en aza indirecektir.
Burada hayvan barınakları ve besihaneler için bahsettiğimiz hususlar, yukarıda villa, yazlık bahçeleri ve açık alanlar için söylediklerimizle beraber birleştirilerek, bu mekanlar için de geçerlidir. Ancak, uygulama biçimi villa ve yazlık bahçeleri için bahsedilen biçimde yapılacak ve periyotlar da başlangıç dışında kendi durumuna göre belirlenecektir.
915,00 TL
4.447,50 TL
712,50 TL
60,00 TL