Kokulu haşere ilaçları, su bazlı ve 'kokusuz' olarak adlandırılan rezidüel böcek ilaçlarına nisbetle içerdikleri xylene benzeri solventler sebebiyle 'kokulu' olarak adlandırılan, Emülsiyon Konsantre (EC), Mikro Emülsiyon (ME), Suda Yağlı Çözelti (EW) benzeri formlarda üretilmiş genel amaçlı haşere ilaçlarıdır. Ayrıca bu tip ilaçlarda özellikle dış mekan sinek, sivrisinek benzeri uçkun haşere, pire, tahtakurusu, kene gibi türlerde etkiyi arttırmak için tetramethrin ve pbo gibi ilave etken maddeler de ilave edilerek 3 aktifli karışım formüllerde sıkça kullanılmaktadır. İlave olarak katılan bu aktifler, öldürücü ana aktif madde yanında, ani düşürücü, ışığa çıkarıcı, irite edici ve harekete geçirici bir takım yardımcı işlevler sebebiyle ilaçlamada başarıyı arttırmak için kullanılmaktadır.
Kokulu ilaçlar tetramethrin ve pbo (püperonil bütoxin, ki biber gazı benzeridir) sebebihyle buharlaşan bir yapıda olmaları yanında ürünü çoğaltıcı solventler de buharlaşan yapıyı kuvvetlendirmektedir. Dolayısıyla Kokulu böcek ilaçlarını ortamda solumak riski oluşmaktadır. kokusuz böcek ilaçlarına nisbetle ilk negatif unsur budur. Ancak bu başlıbaşına bir kusur olmayıp her ilaç formülünün kullanım amacına göre üretildiğini unutmamak gerekir. Mesela tersine pozitif bir durum olarak, kokusuz ilaçlar rezidüel etkileri sebebiyle yavaş çalışan bir yapıdayken, kokulu formüller, özellikle terkiplerine tetramethrin ve pbo katılmış ise ani etkili-kontakt etkili ve süratli çalışan ürünlerdir.
Bilinmesi gereken diğer bir husus, 'kokulu haşere ilaçları' tarım ilacı (zirai ilaç) değildir, bilgisi olacaktır.Halk arasında çok defa yanlış bilinen bu durumun sebebi, bir çok zirai ilacında içerdikleri ecza ve solventleri sebebiyle kokulu olmalarıdır. Ancak hem ruhsatlanma ve hem de kullanım alanları açısından kokulu haşere ilaçları çevre sağlığı alanında ruhsatlanırken, tarım ilaçları ise zirai ilaçlar sınıfında ruhsatlanmaktadır. İki tür ilaçda yapıları itibarıyla bir kısım haşereyi bir biçimde öldürme etkisine sahip olsalar dahi, tarımsal ilaçları ev, depo, işyeri ve benzeri insanların bulundukları mekanlarda kullanmak hem son derece riskli ve hem de sağlık bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.
Bu temel bilginin yanında, tarımsal ilaçları meskun alanlarda kullanmakla ilgili Haşere Market olarak size açık ve çok daha net bir uyarıda bulunmak isteriz: Gerek yok!.. Kokulu haşere ilaçları solunma ve cilde temas gibi durumlarda zaten belli bir risk barındırmakta iken, tarım ilaçları kullanmak bu riski oldukça yükseltmekte, gereksiz, anlamsız ve bilinçsizce tehlikeye davetiye çıkarmak demektir.
Unutmayınız: Halk ve çevre sağlığı alanında ruhsatlanmış kokulu sınıf bir böcek ilacıyla çözemeyeceğiniz bir haşere sorununu hiç bir tarım ilacıyla da çözemezsiniz!.. Tarımsal ilaç kullanmayınız!..
Sitemizde Tarım İlaçları satılmamaktadır.
Teknik ve mesleki tanımlardan arındırılmış haliyle 'kokulu haşere ilaçları' hakkında en sağlıklı bilgi bu şekildedir.
İlk dikkat etmemiz gereken husus elbette güvenliktir. Haşere ilaçları, kokulu veya kokusuz olsun netice itibarıyla çamaşır suyu, tuz ruhu, temizlik kimyasalları, boya sökücüler gibi ürünlerle benzer biçimde zehirli ve insan sağlığına doğrudan zararlı ürünlerdir: içilmemeli, ciltle doğrudan temas edilmemeli, solunmamalıdır.
Haşere ilaçlarının üzerinde bulunan etiket bilgilerini okuyunuz ve uygun güvenlik tedbirlerini alınız. Ayrıca sitemizde Haşere Market olarak önerdiğimiz ilave tedbirleride tavsiyemize uyarak uygulamanızda fayda vardır.
Bu tavsiyelerimizin temel ve topluca anlatmak istediği husus şu biçimde özetlenebilir:
Evinizde, işyerinizde veya diğer benzeri yaşam alanınızda bir haşere sorununuz var ise, 'en az riskle en yüksek faydayı elde etme yolunu tercih edin'. Bu manada haşere sorunlarınız için kullanılacak ilaç biçimi markadan bağımsız olarak, önce jel ilaçlar, sonra kokusuz sıvı ilaçlar, daha sonra kokulu sıvı ilaçlar ve en son toz ilaçlar şeklinde olmalıdır. Yani jel böcek ilacıyla kokusuz lekesiz ve -neredeyse- tümüyle zararsız bir biçimde böcek sorunumuzu çözebiliyor isek, neden ilave risk alıyoruz ki?..
'Pire için yorgan yakmayınız'!..
Evde kokulu ilaç uygularken muhakkak bir maske veya benzeri bir solunum koruyucu ve eldiven kullanınız. Evde evcil hayvanları ilaçlama öncesi mekandan çıkartınız. Uygulamayı mümkün olan en kısa sürede tamamlayıp mekanı terk ediniz. İlaçlamadan sonra en az 2 saat mekanı kapatıp girilmesini engelleyiniz. Ardından girip, kapı, cam, pencere tüm havalandırma unsurlarını açarak evi havalandırdıktan bir müddet sonra ilaçlanmış tüm yüzeyleri silerek temizlik yapınız. Bu işlemlerin layıkıyla tamamlandığından ve evde haşere ilacı kokusuz ve tortusu kalmadığından emin olduktan sonra mekana girebilirsiniz.
Kokulu böcek ilaçları temelde genel amaçlı haşere ilaçlarıdır. Dolayısıyla tüm haşereler için öldürücü etkiye sahiptirler. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi, daha az sağlık riski -belki tümüyle risksiz- ile jel ilaçlarla veya kokusuz sıvı böcek ilaçlarıyla çözebileceğimiz bir haşere sorunu için kokulu ilaç kullanmak doğru değildir.
Bu bağlamda tavsiyemizi somut olarak şöyle tasnif edebiliriz:
Çok yoğun olmayan hamamböceği, kaloriferböceği (eğer aşırı yoğun bir sorun varsa 2 veya 3 aktifli ilaçlar kullanılabilir), karınca, gümüş böceği, rutubet böceği, kırk ayak, çiyan, ahşap kurdu (tahta kurusu değil!), örümcek ve güve sorunlarımızda jel ilaçları veya kokusuz sıvı ilaçları tercih etmeliyiz.
Tahtakurusu, Pire, Akrep ilaçlamaları için ise, eğer popülasyon çok yoğun değilse yine nisbeten kokusuz denilebilecek 2 aktifli SE ve ME benzeri ürünler kullanılabilirken, yoğun bir istila durumunda tüm güvenlik tedbirlerine riayet ederek 3 aktifli kokulu ilaçları kullanmak gerekebilmektedir.
Özellikle depo, bodrum benzeri kedi köpek yavrulamasından mütevellit pire sorunu oluşmuş alanlarda da kokulu ve 3 aktifli ilaçlar tercih edilmelidir. Kokulu ilaçların pire için bu tip mekanlarda kullanımıyla ilgili makalemize göz atarak uygulama ve biçimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Bahçe, Site, Piknik Alanı, açık alanlar ve açık alan haşereleri için ise durum çok daha farklıdır.
Belediyelerin sokaklarımızda gezdirdikleri haşere ilaçlama arabalarında kullandıkları ilaçlar genellikle bu makalenin konusu olan ilaçlardır. Belediyeler bu araç arkası ilaçlama makinalarıyla bu ilaçları sinek, sivrisinek benzeri uçkun haşere ilaçlaması için kullanmaktadırlar. Aynı zamanda piknik alanları, ormanlık bölgeler gibi alanlarda bu kokulu ilaçlar kene micadelesi için de kullanılmaktadır.
Açık alanlarımızda özellikle bu uçkun haşereler için 2 veya 3 aktif maddeli kokulu haşere ilaçlarının kullanımı oldukça faydalı olacaktır. Bahçe benzeri açık alanlarımızda kokulu böcek ilaçlarıyla uçkun haşere ilaçlamasının nasıl yapılacağına dair daha fazla bilgiyi sitemizde ilgili makalede bulabilirsiniz.
Açık alan ilaçlamalarında bu tip ilaçları belediyelerin kullandığı büyük araç üstü ULV veya MİST Blower tipi makinelerle, site benzeri daha küçük alanlarda yine mini araç üstü ULV makineleri ile, daha da küçük bahçe ve küçük açık alanlar için ise motorlu atomizerler veya motorlu sırt pulverizatörleri ile yapabilirsiniz.
Unutmayınız,
915,00 TL
4.447,50 TL
10.290,00 TL
5.332,50 TL