Kokusuz böcek ilacı, sc, cs, se vb süspansiyon konsantre ve su bazlı haşere ilaçlarına halk arasında verilen isimdir. Solvent olarak xylene vb solventler kullanılmadığı için 'kokusuz' olarak adlandırılırlar. Formülasyon açısından rezidüel olan bu tür ilaçlar sıkıldıkları bölgede 60 ila 90 gün vadeli etki sağlarlar.Basit uygulamalarda mekanı terk etmeye gerek olmasa dahi, astım, alerji, bebek, çocuk vb hassas durumlar için tedbir amaçlı mekanı 2 saat kadar terk etmek sonrasında açıp havalandırıp, 1. dereceden temas edilen bölgeler için temizlik yapıp öylece girmek en doğru usül olacaktır.
Kokusuz ilaçlar hemen her tür böcek için etkili genel amaçlı ilaçlardır. Burada temel ayrım çok defa ilaçtan dolayı değil de, uygulanacak haşere ve mekana göre belirir. Sitemizde hasere ilaclari >> hamambocegi ilaclari >> kokusuz hamambocegi ilaclari kategorizasyon yolunda olduğu gibi her haşere türü için kokusuz olarak bilinen ilaçları tavsiye niteliğinde tasnif edilmiş olarak bulabilirsiniz.
Genel amaçlı ve kokusuz formdaki ilaçlar genellikle tüm böcekler üzerinde etkilidir. Ancak böceğin türüne göre ilaçlama ve ilaç uygulama biçimi değişmektedir. Biz bu makalemizde evlerimizde en sık görülen yürüyen haşere türleri; hamam böceği, karınca, gümüş böceği, kırkayak, çiyan, nem böceği, tesbih böceği, akrep vb haşereler için (tahtakurusu, pire, karasinek, sivrisinek, kene vb türlerin ilaçlama biçimi farklı olmalıdır. Bu türlerin ilaçlama biçimini başka bir makalemizde yazacağız.) genel ve pratik bir uygulamayı tarif edeceğiz.
Öncelikle Haşere Market'ten almış olduğumuz kokusuz böcek ilacı hakkında hem haşere marketin ilgili kategori sayfasında ve hemde ürün açıklamaları kısmında anlatılan bilgileri okuyoruz. Ardından ilacı üzerinde belirtilen miktarlarda (genellikle her 5 litre su için 50 ml ilaç dozajı verilir.) su ile çoğaltıp, bir pulverizatör pompa veya püskürteç içine dolduruyoruz.
İlk hedefimiz süpürgeliklerin duvarla birleştiği aralıklara veya zeminle birleştiği aralıklara ilacı göndermeye çalışarak püskürterek tüm evdeki süpürgelik aralarına ilaç doldurmaya-ulaştırmaya çalışıyoruz. Aynı biçimde eğer mümkün ve müsaitse kapı pervaz aralıklarına da aynı biçimde uygulama yapılabilir. Ardından evde dolap altları dolap arkaları, eşya altları eşya arkalarına püskürterek ilaçlıyoruz. Bu eşyalar, buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinası gibi çekilebilecek eşyalar ise ve mümkünse çekip ilaçladıktan sonra bu eşyaları ilacı silmeden yerine yerleştirelim. Çekilemeyecek türden eşyalar ise, mümkün olduğu kadar yanlarından civarlarından arkalarına ulaştırmaya çalışalım.
Her mekan birbirinden farklıdır. Dolayısıyla yukarıda anlattığımız tarifteki mantığı anlamaya çalışıp, evinizde diğer bölgelere de aynı biçim ilaçlama yapabilirsiniz. Burada dikkat edilirse insan hareketinin olduğu orta bölgeler ve yaşam alanlarımıza değil de, böceklerin barındıkları ve yuvalandıkları alanlara ilacı ulaştırmaya çalışıyoruz. Yukarıda isimlerini zikrettiğimiz haşere türleri için bu tip bir ilaçlama işimizi görecektir. Bu uygulamaya temelde 'bariyer ilaçlama yöntemi' denilmektedir. Basit bir ev ilaçlamasında ortalığı ilaca boğmayınız. Bu biçim bir uygulamayı yapın, ortalıkta gördüğünüz böcekleri avlamaya da çalışmayın, siz uygulamayı doğru yapın, ortalıkta görülen böcekler de bir müddet sonra kaybolacaklardır.
Temel olarak yukarıda yaptığımız biçim bir ilaçlamadan sonra mekanda kalınabilir. Ancak makalenin başında belirttiğimiz sağlık vb hususlar sebebiyle tedbir almak gerekebilir. Dolayısıyla her ihtimale karşı bir tedbir almak isterseniz, bunu destekleriz ve 2 saat kadar mekanı terk edip ardından havalandırıp temizlik yaparak girmenizi öneririz.
Bariyer yöntemiyle yapılan ilaçlamada dikkat edilirse ilaç mümkün olduğunca, böceklerin barınma, yuvalanma, yumurtlama bölgelerine ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla zaten bir temizlik yapılacaksa bile ilacı sıkarak göndermeye çalıştığımız süpürgelik ile duvar aralığını, eşya ile zemin aralıklarını silmemiz mümkün olmayacaktır. Ancak süpürgelik arasına ilaç gönderirken çevreye ilaç bulaşmış veya sıçramış ise, süpürgeliğin üzerini ve çevreyi silebilirsiniz. Aynı yöntem diğer bölgeler için de geçerlidir.
Hedef haşere için doğru seçilmiş bir kokusuz ilaç ve yine hedef haşere türüne göre doğru yapılmış bir uygulama haşere sorununuza kesin çözüm olacaktır. Haşere Market'in bu konuda sizlere sunduğu bilgi ve tavsiyeleri takip ederseniz evinizde basit haşere sorunlarından derhal kurtulabilirsiniz.
Evet mümkündür. Hamam böceği, kalorifer böceği, kakalak, kara fatma tabir edilen türler ile, karıncalar için 'jel böcek ilacı' kullanmak yoluyla kokusuz ve hatta kokusuz sıvı ilaçlara göre daha risksiz ve temiz bir ilaçlama yapmak hem mümkün hem daha kolay olacaktır. Jel hamam böceği ilaçlamasıyla ilgili yardım makalemizi okuyunuz.
Unutmayınız.