En Etkili Tahta Kurusu İlaci Fiyatları ve Çeşitleri | Evde Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir? | Evde Tahtakurusu İstilası Var; Ne Yapılmalı? | Tahtakurusu Neden Bitmiyor; Neyi Yanlış Yapıyoruz?
Tahtakuruları mücadelesi en zor haşerelerdendir. Bizleri ısırmaları ve kan emmeleri, alerji ve kaşıntıya sebep olmaları sebebiyle de haşere sorunları içinde pireler ile beraber en rahatsız edicilerdendir. Tahtakuruları yaşam biçimleri itibarıyla da mücadelesi ve ilaçlaması zor olan canlılardandır. Aşırı ürerler. Üremek için dişiler kan emerler. Evlerimizde tüm alanlarda barınabilselerde, özellikle bizlere yakın olan yatak odaları ve oturma alanlarında bulunur, yatak ve çevredeki diğer eşya aralıklarında, gözeneklerinde konuşlanırlar.
Sitemizde Tahtakurusu İlaçları Kategorisinde tahtakurusu ilaçlaması için kullanılabilecek ürünleri tasnif ettik. Bunu yaparken teknik tasnif ve ayrımlar yerine uygulayıcının mekanın ve benzeri şartların gerektirdiği biçimde bir yol izlemeyi tercih ettik. Tavsiye niteliğinde Tahtakurusu ilaçlarını Kokusuz Tahtakurusu İlaçları | Kokulu Tahtakurusu İlaçları | başlıkları altında topladık.
Kokusuz Tahtakurusu İlaçları | Kokusuz sıvı konsantre Tahtakurusu ilaçları sağlık ve güvenlik açısından diğerlerine nisbetle özellikle iç mekanlarda ilk tercih edilebilecek ürünlerdir. Genellikle kosantre formda ve su ile çoğaltılarak kullanılan ürünlerdir. Sıkıldıkları bölgelerde silinmedikleri sürece kalıcı koruyucu olarak çalışmaya devam etmeleri kokulu Tahtakurusu ilaçlarına göre diğer bir ayırıcı özellikleridir. Kokusuz olarak tasnif ettiğimiz ürünler su bazlı olmaları sebebiyle ortamda haşere ilacı kokusu bulunmaz. Ancak türlü hassasiyetteki bünyeler açısından tamamen kokusuzdur anlamı çıkarmamalıyız. Genellikle ve bir çok kişi açısından kokusuz olarak nitelenebilecek bu ürünler bir kısım bünyeler tarafından hafif bir koku ile tanımlanabilir.
Kokulu Tahtakurusu İlaçları | Bu tip ürünler solventlerine bağlı olarak muhtelif biçimde buharlaşan ve ortamda koku yapan ürünlerdir. Bu ürünlerin kokusuz ilaçlar gibi kalıcılık ve koruyuculukları pek yoktur. Ancak çalışma biçimleri itibarıyla Tahtakuruları için ani etkilidirler. Kokusuz İlaçlar ise daha yavaş çalışmaktadırlar. Sağlık ve benzeri riski olan kişilerce özellikle kapalı iç mekanlarda kullanılması tavsiye edilmez.
Suda eriyebilen toz formu ilaçlar da tahtakuruları için kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaçları doğrudan toz halinde tahtakuruları için kullanmak pek efektif olmayacağı için, Tahtakurusu İlaçları Kategorilerimizde toz halinde tahtakurusu ilaçları için ayrı bir başlık açmaya gerek görmedik. Genel amaçlı toz haşere ilaçlarından birini tahtakurusu mücadelesi için suda eriyik halinde kullanacaksanız, kokusuz tahtakurusu ilaçları sekmemizdeki kullanım bilgilerine göre kullanabilirsiniz.
Kokulu veya kokusuz sınıfta olsun Tahtakurusu ilaçlarında 3 veya 2 aktifli kendinden karışım ilaçları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Tahta Kurularıyla ilgili tüm sorularınıza dair kısa-öz bilgiler, tahtakurusu ilaçları ve ilaçlamasına dair pratik uygulama ipuçları için 'Tahta kurusu Mücadele Rehberi'mize başvurabilirsiniz.
Tahtakuruları yarı asalak canlılardandır. Dolayısıyla tahtakuruları sokakta, binalarda serbest dolaşarak evlerimize veya yaşam alanlarımıza gelmezler. Tahtakurularının evlerimize giriş yolu temelde taşımadır. Yani tahtakurularını bizler evlerimize taşıma yoluyla getiririz. Bir seyahatte, kaldığımız otel odalarında, şantiye koğuşlarında, hatta misafirliğe gidildiğinde eğer gittiğimiz evde tahtakurusu var ise, bu tahtakurularını bizler üzerimizde veya eşyalarımızla getirebiliriz. Ayrıca Haşere Market saha gözlemimiz olarak, çalıştığımız iş yerinde, ortak soyunma alanlarını kullanıyor isek, evinde tahtakurusu olan bir kişinin askıya astığı elbise veya benzeri eşyalardan bizim askıda bulunan elbise veya eşyalarımıza bulaşan tahtakurularını da bu yolla evimize taşımamız mümkündür.
Tahtakurusu için evlerimizde mücadele yöntemleriyle ilgili müstakil bir makalemiz vardır, daha fazla bilgi için ona müracat edebilirsiniz.
Şantiye koğuşları veya benzeri yatakhanelerde tahtakurusu istilasının sebebi ise, evinde tahtakurusu bulunan bir çalışma arkadaşınızın eşyalarıyla taşıma yoluyla şantiye koğuşu veya yatakhanelere tahtakurusunu getirmesi olmaktadır. Diğer bir yol ise, şantiye koğuşları tek kullanımlık değildir. Bu koğuşlar daha önceki inşaat veya iş alanında kullanılmış, dolayısıyla daha öncesindeki misafirlerinden kaynaklı tahtakuruları sandviç panel koğuş duvarları arasına, koğuş kaplama ve döşemeleri arasına yerleşmiş ve yumurtlamıştır. Bizim bulunacağımız yeni şantiye alanına genel temizliği yapılmış olarak kurulan bu koğuşlara yerleştiğimizde, bir tür uyku durumunda olan tahtakuruları, kan emecekleri insan varlığını tespit ederek harekete geçer ve uygun ortamda hızla çoğalmaya başlarlar.
Şantiyelerde tahtakurusu sorununu çözmenin en sağlıklı yolu aylık düzenli profesyonel tahtakurusu ilaçlama hizmeti almaktır. Bunun sebebi şantiyelerin ev gibi tekil bir birim olmayıp bazen 100'lerceye varan ve içinde çok defa 4 ila 8 kişinin bir arada yattığı, barındığı ünitelerden oluşmasıdır. Ayrıca şantiye koğuş yapıları, izolasyonlu panel biçimleriyle tahtakurusuna bulabileceği en iyi yaşam ve barınma alanını sağlamaktadır. Tabi, tahtakurularının yavrulama, barınma ve yaşam biçimleriyle ilgili olarak mücadelesi en zor ilk 3 haşereden biri olduğu hakikati de bir üst faktör olarak ortadadır.
Tahtakurusu için şantiye koğuşları ve yatakhanelerde mücadele yöntemleriyle ilgili müstakil bir makalemiz vardır, daha fazla bilgi için ona müracat edebilirsiniz.
Tahtakurusu ilaçlaması aşağıdaki sekmede görüleceği üzere çaba ve zaman gerektiren bir uygulamadır. Dolayısıyla ilaçla, ilaç buharıyla vb unsurlarla temas etme riskimiz diğer haşere ilaçlamalarına göre daha fazladır. Bu sebeple tahtakurusu ilaçlamalarında güvenlik için kullanılabilecek ürünlere ihtiyaç diğer haşere ilaçlamalarından daha fazladır. Haşere ilaç buharını solumamak için solunum koruyucu maskeler kullanılabilir. İlacı pülverizatör pompa-püskürteç vasıtasıyla sıkarken gözümüze temas etmemesi için koruyucu gözlükler kullanılabilir. Ayrıca bedenimize ilaç sıçramaması için koruyucu ilaçlama tulumları da kullanmak faydalı olacaktır. Bunlara dikkat edelim.
Son olarak bilinmesi gereken husus ise, Jel Haşere İlaçları hariç kokulu, kokusuz veya toz formu ilaçlar genellikle tüm haşereler için etkili genel amaçlı haşere ilaçlarıdır. Etken madde itibarıyla çok defa bir ürün tüm haşere türleri için çalışmaktadır. Ancak üretici firmalar etiketlerinde ürünle hedefledikleri haşereleri ve piyasa taleplerini dikkate alarak belli başlı haşereler için haşere resimlerini ve kullanım dozajlama bilgilerini vermekle yetinmektedirler. Tabi bazı ürünlerin sadece hedef haşereye yönelik olduğu ürünlerde vardır. Bu hususları dikkate alarak Haşeremarket olarak ürünlerin açıklamalarına tarafımızdan hangi haşereler için tavsiye edildiğine dair 'şu haşereler için tavsiye edilir.' başlığı ekledik. Dilerseniz tavsiyelerimiz doğrultusunda ilgili ürünü sipariş verip kullanabilirsiniz. Veya ürün resminden etiketine bakarak sizin bilginize göre bir ürün seçebilirsiniz.
Haşere Market Olarak sitemizde 'tarım ilaçları' satılmamaktadır. Tüm ürünler Sağlık Bakanlığı Ruhsatlı 'halk sağlığı' sınıfı ilaçlardan oluşmaktadır. Ev, İşyeri vb insan yaşam alanlarında tarım ilaçlarının kullanılması yönetmelikçe yasaklanmıştır.
Haşere İlaçlarını kullanırken İlk dikkat edilmesi gereken husus güvenliktir. İlaçların ve ilaçlama yaptığınız bölgelerin çocuklar ve hedef dışı canlılar (kedi köpek vb evcil hayvanlar) erişiminden uzak olduğundan emin olunuz. Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus, Tahtakurusu ilaçlarına mümkün olduğu kadar temastan kaçınmaktır. Bunun için plastik eldiven kullanabilirsiniz.
Tüm ilaçlar için ürün üzerinde kullanım ve dozajlama ibareleri verilmiştir. Bunları okuyunuz ve bu ibarelere uyunuz. Haşere Market olarak bizim profesyonel uygulayıcı tavsiyemiz tüm Tahtakurusu ilaçlarını uyguladıktan sonra mekanı en az 2 saat kapalı tutup ardından açıp havalandırıp temizlik yaparak girmenizdir.
Tahta Kurularıyla ilgili tüm sorularınıza dair kısa-öz bilgiler, tahtakurusu ilaçları ve ilaçlamasına dair pratik uygulama ipuçları için 'Tahta kurusu Mücadele Rehberi'mize başvurabilirsiniz.
Tahtakurularının ilaçlama biçimi diğer haşerelere göre farklı olmalıdır. Tahtakurusu İlaçlamasında diğer bazı haşerelerde olduğu gibi oda veya mekan içinde yüzey ilaçlaması yapmaya gerek yoktur. Tahtakuruları yaşam biçimleri itibarıyla yatak veya koltuk kanepe gibi insanlara yakın bölgelerde, yatak ve eşyaların aralıklarında, birleşme noktalarındaki boşluklarda, yatak fitillerinde, mobilya aralık ve gözeneklerinde yuvalanırlar. Sağ taraftaki görselde basit bir oda içinde bulunan eşyalarda tahtakurularının nerelerde barındıkları ve nerelerin ilaçlanması gerektiğine dair bilgileri sizin için görselleştirdik. Görseli inceleyiniz ve bu mantıkla sizlerde kendi evinizde benzeri bölgelerde ilaçlama yapınız.
Tahtakurusu ilaçlamasında, haşere ilaçlarını odaya parfüm gibi sıkmak netice vermez. Tahtakurusu ilacını resimde görüldüğü gibi doğrudan tahtakurusunun barındığı ve yumurtladığı bölgelere ulaştırmak en doğru yöntemdir. Dolayısıyla tahtakurusu ilaçlaması diğer bir kısım haşerelere göre biraz daha fazla çaba, dikkat ve ihtimam gerektirmektedir.
Bir evde, odada, koğuşta ilaçlama yaptıktan sonra yapılması gerekenler şunlardır:
Evi, koğuşu en az 2 saat kapatıp, içeride evcil hayvan dahil kimseyi bırakmıyoruz. Ardından açıp havalandırıyoruz. Havalandırma bizim girebileceğimiz seviyeye geldiğinde öncelikle ilaçladığımız resimde görülen yatak fitilleri, süpürgelik araları, yatak ve baza aralıkları vb tüm bölgeleri ayrıca tüm yapabildiğimiz yüzeyleri elektrik süpürgesi ile çektiriyoruz. Bunu yapmak, olası tahtakurusu ölülerini, ihtimal yumurta vb artıkları temizlememizde ilk adım olacaktır. Ardından ilaçlanmış ve ilaç bulaştığını düşündüğümüz tüm yüzeyleri ıslak bir bezle siliyoruz. Biz ilaçlama yaparken dikkat ederseniz ilacı daima aralıklara göndermeye çalışıyorduk. Dolayısıyla bu aralıkları silmek mümkün olmayacaktır. Ancak zaten istediğimiz de budur. Bırakalım ilacımız o aralıklarda çalışmaya devam etsin ve olası tahtakurularını öldürsün ve olabilecekler için de üreme ve barınma alanlarını ortadan kaldırsın. Ancak ilacı sıkarken bulaşmış olduğu yüzeyleri, birinci dereceden temas bölgelerini silmemiz iyi olacaktır. İlaçladığımız yatak ve yatak fitilleri için de aynı durum geçerlidir. Bu mantıkla diğer bütün bölgelerde temizlik yapıp havalandırmaya ilaca dair koku veya buhar kalmadığından emin oluncaya kadar havalandırmaya devam edelim.
Tahta Kurusu İlaçlaması Yapıyorum Ama Bitmiyor, Tekrar Başlıyor Sorunsalı!..
Evimizi tahta kurusu için ilaçladık, üstelik Haşere Market direktiflerine ve ürün kullanım bilgilerine riayet ederek bunu doğru biçimde yaptık. Şimdi bir yol ayrımındayız:
Haşere Market Uzman Tavsiyesi olarak bundan sonra yazacaklarımız interneti çöplük haline getiren bilgi kirliliğine nisbetle Haşere İlacını neden haşere market'ten almalısınız hakkaniyetine de ışık tutucudur.
İlk ilaçlamadan sonraki 2-3 gün 1 haftalık zaman diliminde mekanda bir daha tahta kurusu görmediğimizi varsayalım. Bu tahtakurusu ilaçlamasını doğru yaptığımızı gösterir. Fakat Haşere Market tavsiyesi odur ki, tahtakurusu ilk ilaçlamada bitmiş olsa dahi yaklaşık 10-15 gün sonra aynı biçim bir ikinci ilaçlama daha yapalım. Ola ki, biz ilaçlamayla tüm tahtakurularına, tahtakurusu yumurtalarına, tahtakurusu nimflerine (eski dilde 'tahtakurusu sürfeleri' deniliyordu.) vb ulaşamamış olabiliriz. ve yaklaşık 10 gün sonra yumurtalardan çıkan tahtakuruları ergin olup tekrardan çiftleşme ve üreme sürecine geçebilirler. Bunu tahtakurusu popülasyonu belli bir yoğunluğa ulaşıncaya kadar farkedemeyiz. Tahtakurusu popülasyonu bizim fark edeceğimiz yoğunluğa ulaştığında ise iş işten geçmiş olur ve biz en başa tekrar dönmüş oluruz. İşte bu döngüyü kırmak için tahtakurusu bitmiş olsa bile en geç 15 gün sonra ikinci bir uygulama yapalım, bu bizi garantiye alacaktır.
Dahası, birinci ilaçlamadan sonra -diyelim ki- tahtakurusu son derece azaldı ama bitmedi; 1 hafta sonra ikinci ilaçlamayı yapalım. 2. İlaçlamada tümüyle bittiğine kani olduk; yine baştaki söylediğimize dönelim ve tahtakurusu bitmiş olsa bile bir hafta sonra 2. bir tedbir uygulaması yapalım. Çok istisnani durumlarda, özellikle şantiye koğuşları, yatakhaneler gibi toplu yaşam alanlarında, tahtakurusunun aşırı ürediği ve yerleştiği bölgelerdeki sorunlarda 3. uygulama da gerekebilirse de, basit ev tahtakurusu sorunlarında eğer 3 uygulama gerekiyor ise, diyeceğimiz o ki, ya yanlış ürünü kullanıyorsunuz, ya dozajlama veya uygulamada bir hata yapıyorsunuz. Ancak istisnai durumlar olarak bahsettiğimiz haller farklıdır.
Yine Şantiye koğuşu, yatakhane benzeri toplu yaşam alanlarında Haşere Market tavsiyeleri doğrultusunda tahtakurusunu tüketmiş olsak bile, birinci sekmede bahsettiğimiz 'taşıma' sebeplerine bağlı olarak risk daima yüksek olacaktır. Dolayısıyla tahtakurusu sorunu bitmiş olsa bile en az ayda bir defa -belki artık ilk baştaki kadar kapsamlı ve yoğun bir çaba gerektirmese de- basit ilaçlamalar yapmaya devam etmeliyiz. Zira, bayram, izin vb sebeplerle bu alanlarda yaşayan kişilerin bir kısmı gitmekte, gittikleri yerden tahtakurusunu tekrar alıp getirmekte ve koğuşumuzda tahtakurusu temizlenmiş olsa bile yeniden başlayabilmektedir. Tebir amaçlı yapılan düzenli uygulamalar sebebiyle bu gelen tahtakuruları aralıklarda vb hazır bulunan tahtakurusu ilacıyla karşılaşmakta ve berteraf olmaktadır. İşte koruma da böylece sağlanmış olacaktır.
Son bir husus olarak, Tahtakurusu Mücadelesinde doğru ürünü doğru ve yeterli miktarda doğru bölgelere uyguladığınızdan emin olunuz. Haşere mücadelesinde en önemli husus ne kadar pahalı veya ucuz olduğuna bakmadan bir ürünü satın almak değil, onu doğru kullanmaktır.