Üzerinde bulunduğumuz iş icabı fare zehirlerini başlangıçta 2 grup olarak ayırıyoruz: profesyonel fare yemleri ve perakende-son kullanıcı (amatör) yemler. Profesyonel fare yemleri ise kendi arasında mum blok, pasta ve pellet yemler olarak ayrılıyor.
Bu yemler temelde profesyonel fare ilaçlama hizmetlerinde kullanılmak üzere, uygulayıcının temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretilen yemlerdir. Ayırıcı özellikleri arasında, hedef dışı canlıların zehri yemesini engelleyecek 'bitrex' türevi katkıların dahil edilmesi, etken madde itibarıyla yemden tek bir ısırık almış olan farenin ölmesini sağlayacak biçimde 'tek doz yem' halinde üretilmesi, gıda üretim ve depoları gibi bölgelerde alternatif gıdalara nisbetle daha fazla çekici olacak cazip gıda türevlerinin kullanılması temel olarak sayılabilir. Bazı firmalar bunlara ilave olarak, fare dışkılarının karanlıkta parlamasını sağlamak ve böylece profesyonel uygulayıcıya keşif esnasında fare hareket güzergahlarını göstermek açısından fosfor ilavesi gibi içerikle ilgili ilaveler de yapabilmektedir.
Form olarak profesyonel yemleri ayıran en temel hususlar ise, fare yem istasyonlarına takılabilmeleri için delik, çıkıntı vb biçimler verilmesi, parafin katkısıyla form ilave edilmesi, şeffaf kağıt benzeri şaseler içinde ambalajlanması gibi faktörler olabilmektedir.
Hangi profesyonel fare yemi biçiminin hangi fare türleri ve hangi mekan şartları için daha kullanışlı olduğuna dair detay bilgisi için En Etkili Fare Zehiri Hangisidir? başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.
Ayrıca Fare Zehirleri Kategorisi altında Tarla Faresi Zehirleri, Lağım Faresi Zehirleri, Ev ve Fındık Faresi Zehirleri olarak, fare türlerinin hangi fare zehirini daha çok tercih ettiğine dair saha gözlemlerimize dayanarak tavsiye niteliğinde bir sınıflama da yaptık.
Mum Blok Fare Yemleri, Profesyonel Fare İlaçlama Hizmetlerinde de kullanılan yemlerdir. Çoğunlukla 'Tek doz' özelliğine sahip bu sebeple farelerin ölümcül dozajı alması için tek bir ısırık almalarının yeterli olduğu nitelikli yemlerdendir. İçerdikleri aktif maddeler itibarıyla tek bir fare öldürmek yerine ortamdaki fare popülasyonunu tüketmeye yönelik çalışırlar. Zira bir mekanda bir fare görüyorsanız kuvvetle muhtemel o civarda bir fare klanı veya ailesi mevcut demektir. Bu durum farelerin sosyal bir yaşam tarzını bir tür güvenlik içgüdüsü ile tercih etmelerinden kaynaklanmaktadır.
Mum blok fare zehirleri genellikle 10-20 gramlık küpler şeklinde ve içerdikleri fareyi cezbedici gıda katkıları, çekici feromonlar ve çekici ajanlara bağlı olarak muhtelif renklerde olabilmektedir.Eğer özel bir ibare yok ise, genellikle tüm mum blok yemler tüm fare türleri için etkili olacaktır. Ancak, bazı durumlarda çevredeki farelerin türleri ve yaşam tarzları, alışkanlıklarına bağlı olarak, bir kısım mum blok yemin diğerlerine nisbetle daha verimli olduğu görülebilir. Bu durumun sebebi, mum blok yemlerde bulunan öldürücü aktif madde değil, çekici gıda feromon vb ajanların o türe daha cazip gelmesidir.
Fareler gıda olabilecek hemen her şeyi yerler. Dolayısıyla çok defa bu fare türü ve gıda ilişkisi sorun çıkarmaz. Ancak Haşere Market olarak saha fare ilaçlamalarında bazen farelerin tür ve davranışlarının yem tercihini etkilediğini görmekteyiz. Haşere Market olarak, ürün açıklamalarında ürünleri bazı fare türlerine göre ayrıca tavsiye etmeyi uygun bulduk.
Pasta form fare zehirleri mum blok fare zehirleri ile hemen hemen aynı içeriğe sahiptirler. Temel farklılık formundadır. Pasta yemler daha yumuşak ve genellikle bir film şase içindedirler. Bu onların mum blok yemlere göre suya daha dayanıklı olamalarını sağlamaktadır. Bu sebeple ıslanma tehlikesi olan yerlerde pasta fare yemleri tercih edilmelidir.
Pasta yem mi, mum blok yem mi daha iyidir? Her iki yeme dair izahlarımızdan da görüleceği üzre bu sağlıklı bir soru değildir. Fare zehiri biçimleri kullanım yerlerine ve ihtiyaçlara göre ayrılmaktadır. Birinin diğerinden daha iyi olması ancak kullanılacak yer ve fare türüne göre değişebilir. Ancak yine de ortalama bir kullanıcı için pasta fare zehirlerinin mum blok, pelet, badem, buğday vb fare yemlerinden daha iş görücü olacağını söyleyebiliriz.
Pasta fare zehirleri film şaseler içinde (şeker gibi şeffaf kılıflarda) kullanıma hazır gelirler. Bu şaselerinden çıkarmadan fare sorunu olan alanda, fare hareket güzergahlarında bulunan gizli bölgelere konularak kullanılabilir. Pasta fare yemleri ambalaj biçimleri ne olursa olsun, genellikle 10 gramlık şaselerdedirler. Dİkkat edilmesi gereken hususlardan biri, mekanda yeterli miktarda yem kullanmış olmaktır. Çevrel şartlar, fare popülasyon miktarı vb durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterse de, diyebiliriz ki, ortalama her 100 metrekare alan için 100 gram (10 adet şase) pasta fare zehiri kullanmak iyi bir uygulama olacaktır.
Pelet Fare Zehirleri hayvan küspe yemleri gibi, pelet formdadırlar. Uygulanacak noktaya pelet yığın öbekleri halinde konulurlar. Fare yem istasyonlarında pelet yemler için ayrılmış haznelere de doldurulabilirler. Suya son derece dayanıksızlardır. Ancak gıda siloları civarlarında, tarlalarda vb alanlarda biçim itibarıyla buradaki fare türlerini cezbetmektedirler.
Buğday Fare yemleri bildiğimiz en eski yem formudur. Buğdaya emdirilmiş fare öldürücü zehir, aktif maddelerinden ibarettir. Yine pelet yemler gibi, buğday öbek yığınları halinde fare hareket ve gizlenme güzergahlarına uygulanır.
Hem pelet ve hem de buğday yemleri teker teker etrafa saçarak kullanmayın. Unutmayın ki fareler tavuk değildirler; bu saçılan yemleri toplamazlar. Yemi öbekler (kum tepecikleri gibi) hazır bulmak isterler.
Unutmayınız,