Bayer firması Çevre sağlığı ürünleri bölümünü ENVU firmasına devretmişti. Konuyla ilgili Haşere Market bilgilendirme makalesine buradan ulaşabilirsiniz. Bayer'den ENVU'ya geçiş ile ilgili kullanıcılar açısından ilk göze çarpan husus, internet sitesinde yapılan hem görsel-estetik ve hemde içerik açısından değişiklikler olmaktadır. ENVU, daha kullanıcı dostu, teknik bilgilerden ayrı olarak son kullanıcıya yönelik ürün açıklamaları ve özellikle son kullanıcıya yönelik hedef haşereye yönelik yönlendirmeler yapan açıklama metinleri içeren bir web site sunmayı tercih etmiş görünmektedir.
ENVU'nun, sitesinde, portföyünde bulunan haşere ilaçlarını belli haşere türlerine göre tavsiye niteliğinde tasnif edilmiş olarak sunma yoluna gittiğini görmekteyiz. Haşere Market kategori yapısına benzer bir biçimde yaptığı bu tasnifi beğendik. Kullanıcı açısından faydasına binaen bu tasnife ve (Bayer) ENVU'nun ilgili makalesine paralel bir makale dizisi hazırlamayı uygun bulduk.
Firma Çevre Sağlığı-Haşere İlaçları Portföyünde eski ve bilinen ürünlerin yanında son dönem kullanıma sunulan fakat pek fazla bilinmeyen ürünlerini de hedef haşere tavsiyesi yaptığı kategorizasyonuna eklemiş. Böylece Bayer'den ENVU'ya aktarılan ve sunulan ürün portföyü aşağıdaki gibi oluşmuş olmaktadır:
Bayer Envu Rodilon Paste | Bayer Envu Rodilon Mum Blok | Bayer Envu Solfac WP 10 | Bayer Envu Pybuthrin EW | Bayer Envu Maxforce Platin | Bayer Envu Maxforce Prime | Bayer Envu K-Othrine WG 25 | Bayer Envu K-Othrine PZ SC | Bayer Envu K-Othrine SC 50 | Bayer Envu Ficam WP 80 | Bayer Envu K-Othrine EW
Akrepler Yaşam alanlarımızda mücadelesi diğer haşerelere göre biraz daha teknik ve çaba gerektiren zararlılardır. Yaşam tarzları ve bünye dirençleri sebebiyle her türlü haşere ilacıyla berteraf edilmeleri ihtimal dahilinde mümkün ise de, bir kısım genel amaçlı haşere ilacının diğer bir kısımına göre akrepler üzerinde daha etkili olduğu gözlenmektedir.
Bu makalede Akrepler hakkında teknik ve doğru bilgileri bulabileceğiniz gibi, akrep için kullanılabilecek ilaçların bir kısmını da aşağıda tavsiye edilen ürünler bölümünde bulabileceksiniz.
Akrep ilacı almak, hangi akrep ilacının siz ve mekanınız için daha doğru seçim olacağını öğrenmek ve akrep ilaçlama ipuçları için Akrep İlaçları bölümündeki bilgi sekmelerine başvurabilirsiniz.
Akrep Antarktika hariç hemen her kıtada yaşamaktadır ve insana zararlı olan böceklerin ve diğer küçük hayvanların avcısı olmaları sebebiyle ekolojik öneme sahiptirler. Örümcekler, keneler ve akarlar gibi Arachnida sınıfına ait olan akrep dört çift bacağa sahip olup kanatları ve antenleri yoktur ve bu özellikleri nedeniyle böceklerden ayrılır. Vücutları cephalothorax ve karın olarak iki kısımdan oluşur. Karın, genitalcappinglerin bulunduğu pre-abdomen ve salgı bezi bulunduran post-abdomen kısımlarından meydana gelmiştir. Burası aynı zamanda zehir üretir ve akrep bunu iğnesi ile zerk eder. Bu zehir, avı yakalamak ve ayrıca savunma için kullanılabilir.
ÜlkemizdeButhidae, Luridae, Chactidae ve Scorpionidae ailelerine mensup tespit edilen 15 kadar tür bulunmaktadır. Bunlardan sadeceButhidae ailesine bağlı türler zehirli olup diğer türler zehirsizdir. Buthidae / Mesobuthus cinsine bağlı 4 tür ülkemizin Karadeniz ve Trakya bölgesi hariç bütün bölgelerinde yaygın olarak görülmekte olup, orta derecede zehirlidir ve Doğu Sarı Akrep ve Anadolu Sarı Akrebi olarak bilinmektedir. Buthidae / Compsobuthus cinsine bağlı Uzun Kuyruklu Akrep (Compsobuthusmatthiesseni) türü ise Adıyaman ve Diyarbakır illerinde tespit edilmiştir.
Buthidae / Hottentotta cinsine bağlı Mardin Akrebi ise (Hottentottasaulcyi) Mardin, Şırnak ve Batman illerinde tespit edilmiştir. Buthidae ailesine mensup Leiurus cinsine bağlı Sarı Akrep (Leiurusabdullahbayrami) türü ve yine Buthidae ailesine mensup Androctonus cinsine bağlı Kalın Kuyruklu Akrep/Kara Akrep (Androctonuscrassicauda) türü ülkemizde varlığı bilinen en zehirli akrep türleri olup, Kalın Kuyruklu Akrep/Kara Akrep (Androctonuscrassicauda) Mersin, Adana, Hatay, Malatya, Elâzığ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinde; Sarı Akrep (Leiurusabdullahbayrami) türü ise Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay ilerinde tespit edilmiştir.
Ülkemizde bulunan akrep türlerinden sarı renkli olanlar genellikle zehirli olup, siyah ve koyu renkli akrepler ise zehirsizdir. Siyah renkli akreplere tek ve fakat önemli istisna, Ülkemizde tıbbi yönden en önemli tür olan, Kalın Kuyruklu Akrep/Kara Akrep (Androctonuscrassicauda) dır. Bu bilgiler akreplerin zehirliliği açısından sadece temel verilere dayanmakta olup, tespit ettiğiniz akrebin hangi türden olduğu ve dolayısıyla zehirli olup olmadığından emin olmak için uzman bir kuruluştan destek alınmalıdır.
Kentsel alanlarda akrepleri enkaz birikimleri, inşaat malzemelerinin olduğu yerler vb. alanlarda bulabilirsiniz.
Not: Yukarıdaki bilgilerin bir kısmı Bayer-ENVU resmi web sitesinden alınmıştır.