Bayer firması Çevre sağlığı ürünleri bölümünü ENVU firmasına devretmişti. Konuyla ilgili Haşere Market bilgilendirme makalesine buradan ulaşabilirsiniz. Bayer'den ENVU'ya geçiş ile ilgili kullanıcılar açısından ilk göze çarpan husus, internet sitesinde yapılan hem görsel-estetik ve hemde içerik açısından değişiklikler olmaktadır. ENVU, daha kullanıcı dostu, teknik bilgilerden ayrı olarak son kullanıcıya yönelik ürün açıklamaları ve özellikle son kullanıcıya yönelik hedef haşereye yönelik yönlendirmeler yapan açıklama metinleri içeren bir web site sunmayı tercih etmiş görünmektedir.
ENVU'nun, sitesinde, portföyünde bulunan haşere ilaçlarını belli haşere türlerine göre tavsiye niteliğinde tasnif edilmiş olarak sunma yoluna gittiğini görmekteyiz. Haşere Market kategori yapısına benzer bir biçimde yaptığı bu tasnifi beğendik. Kullanıcı açısından faydasına binaen bu tasnife ve (Bayer) ENVU'nun ilgili makalesine paralel bir makale dizisi hazırlamayı uygun bulduk.
Firma Çevre Sağlığı-Haşere İlaçları Portföyünde eski ve bilinen ürünlerin yanında son dönem kullanıma sunulan fakat pek fazla bilinmeyen ürünlerini de hedef haşere tavsiyesi yaptığı kategorizasyonuna eklemiş. Böylece Bayer'den ENVU'ya aktarılan ve sunulan ürün portföyü aşağıdaki gibi oluşmuş olmaktadır:
Bayer Envu Rodilon Paste | Bayer Envu Rodilon Mum Blok | Bayer Envu Solfac WP 10 | Bayer Envu Pybuthrin EW | Bayer Envu Maxforce Platin | Bayer Envu Maxforce Prime | Bayer Envu K-Othrine WG 25 | Bayer Envu K-Othrine PZ SC | Bayer Envu K-Othrine SC 50 | Bayer Envu Ficam WP 80 | Bayer Envu K-Othrine EW
Karıncalar tek ve fert olarak naif canlılar olsalar da, kollektif yaşam tarzları sebebiyle karınca mücadelesi diğer bir kısım haşere türüne göre daha fazla çaba gerektirebilmektedir. Evlerimizde ve benzeri yaşam alanlarında, koloni olarak yerleşmemiş karınca sorunları için bayer-envu kokusuz sınıfta pratik ilaçlarını, karınca granüllerini ve karınca jel yemlerini kullanmak sorunu kolayca çözmemize olanak sağlayacaktır. Özellikle karınca jeli ve karınca granülü koloninin bertarafında da ilave fayda sağlayacaktır.
Bu makalede Karıncalar hakkında teknik ve doğru bilgileri bulabileceğiniz gibi, karınca için kullanılabilecek ilaçların bir kısmını da aşağıda tavsiye edilen ürünler bölümünde bulabileceksiniz.
Karınca ilacı almak, hangi karınca ilacının siz ve mekanınız için daha doğru seçim olacağını öğrenmek ve karınca ilaçlama ipuçları için Karınca İlaçları bölümündeki bilgi sekmelerine başvurabilirsiniz.
Sınıflandırma
Tür kategorisi: Karınca
Bilimsel adı: Solenopsisinvicta
Familya: Formicidae
Tanım
Kırmızı Ateş Karıncası (RIFA) bakırımsı kahverengi bir kafaya ve daha koyu, kırmızımsı kahverengi bir vücuda sahiptir. Ortalama bir işçi karınca 2-6 mm uzunluğa erişebilir. Güçlü alt çenelerinde 4-5 diş bulunur. 2 parçalı pediselleri ayırt edici özelliğe sahiptir. Vücudunda sayısız dik tüy bulunur.
Güney Amerika kökenli kırmızı ateş karıncaları çevre açısından tehdit oluşturmaktadır.
Yuvalarını genellikle yer altına yaparlar ve etrafında bir toprak yığını oluştururlar. Çayırlarda ya da çim alanlarda görülebilen toprak yığınlarının üzerinde belirgin bir açıklık bulunmaz. Kırmızı ateş karıncaları genellikle yanlışlıkla toprak yığınına basıldığı zaman keşfedilir. Böyle bir durumda karıncalar saldırıda bulunur.
Davranışlar
Kırmızı ateş karıncaları genellikle büyük koloniler oluştururlar. Küçük olmalarına karşın son derece agresiflerdir ve tüm karıncalar arasında en saldırgan türlerden biri olarak görülürler. Saldırı tehdidi karşısında kurbanlarına koordine bir şekilde saldırırlar.
Kolonilerde bir ya da birden fazla kraliçe bulunabilir. Kraliçeler çok hızlı bir şekilde ürerler. Genellikle organik maddeyle beslenmekle birlikte tatlı ürünler ve protein açısından zengin diğer ürünleri bulmak için evleri istila ederler.
Riskler
En acı verici ve korkutucu saldırılarını tehdit altındayken düzenleyen kırmızı ateş karıncalarının iğneleri beyaz püstül oluşmasına neden olur. Karıncalar ısırmazlar, acı ve püstülün oluşmasına neden olan iğnelerindeki zehirdir.
Saldırı altındayken koloninin diğer üyelerini senkronize bir saldırı düzenlemeye çağıran feromonlar salgılarlar. Çok sayıda karınca tarafından düzenlenen saldırı son derece acı vericidir. Bazı kurbanlar alerjik reaksiyon gösterebilir.
Toprak yığınları da sorun yaratabilir. Bitki köklerinin gelişimini ve bitki oluşumunu olumsuz etkileyerek rekoltenin düşmesine ve çimlerin düzensiz büyümesine neden olabilirler.
Amerika kıtasında, Avustralya’da, Güney Doğu Asya'da ve Kuzey Avrupa ülkelerinde tespit edilmiş olup Türkiye’de varlığına dair bilimsel çalışma bulunmamaktadır.
Sınıflandırma
Tür kategorisi: Karınca
Bilimsel adı: Monomoriumpharaonis
Familya: Formicidae
Tanım
Sarı-kahverengi renkli bu küçük karıncaların gelişmiş siyah gözleri vardır. İşçi karıncalar 1,5-2 mm uzunluğundadır. Erkek karınca ise 3 mm'den biraz daha büyüktür ve kanatlı, koyu siyah renktedir. Kraliçe 3,6-5 mm uzunluğundadır. Koyu kırmızı renklidir ve kanatları vardır.
Sıcak ve nemli ortamlara ihtiyaç duyduklarından ılıman bölgelerdeki binalara sığınırlar ve genellikle hastaneleri istila ederler.
İstilalar konutlarda, otellerde, hastanelerde, hayvanat bahçelerinde ve gemilerde görülebilir. Daha sıcak iklimlerde dış mekanlarda da istila görülebilir.
Böcekler bina yapılarının (duvar boşlukları, pencereler, vb.) ya da bitkilerin ve steril malzemelerin içine yerleşirler. Tesisat kanalları yoluyla (ısıtma ve elektrik devreleri gibi) yayılırlar. Karıncalar lavaboların ve yoğunlaşma olan yerlerin etrafında su ararlar.
Karıncalar et, peynir, hayvansal yağ, şeker, bal, reçel ararlar. Hastanelerde kanla ve intravenöz beslenme sıvılarıyla beslenirler. Ölü böcekler, fareler ve dışkı da karıncalar için besin kaynağıdır.
Davranışlar
Bir yuvada birden fazla kraliçe vardır (poligenik). Kanatlı firavun karıncaları uçamaz. Kraliçeler yer değiştirebilir, bu sayede koloniler süresiz olarak hayatta kalır. Yuvayı yok etmek yerine dağıtırsanız yeni bir koloni oluşması ihtimali çok yüksektir.
Bu sosyal böcekler, birkaç düzine ile 300.000 karınca arasında değişen kolonilerde yaşar. Karıncalar, düşük sıcaklıklarda uzun süre hayatta kalabilir. Bu süreçte işçi karıncalar yiyecek aramaya devam eder.
Riskler
Karıncalar, kuvvetli alt çeneleri ile sürekli çiğnedikleri materyallere zarar verebilirler. Steril sargı ve aletleri içeren plastik ambalajları bile delebilirler.
Firavun karıncaları giderler, çöp kutuları ve hatta yara sargıları ile beslendiklerinden patojenik organizmaları taşıyarak sağlık riski oluşturabilirler.
Sınıflandırma
Tür kategorisi: Karınca
Bilimsel adı: Tapinoma melanocephalum
Familya: Formicidae
Tanım
Çok küçük bir karınca türüdür. 2 mm uzunluğundaki işçi karıncaların karın ve bacakları neredeyse saydam yapıdadır, isimleri de buradan gelmektedir. Kafaları ve göğüs kısımları koyu kahverengidir. Neredeyse saydam olan vücutları nedeniyle bu küçük karıncalar daha da küçük görünür.
Dünyanın her yerinde görülen hayalet karıncalar, en yaygın görülen karınca türlerinden biridir.
Hayalet karıncalar sıcak, nemli ortamları tercih eder. Koloniler genellikle dış mekanlarda yer almaktadır ancak ev içlerinde kurulmuş koloniler de bulunur. İç mekanlardaki Hayalet Karıncalar, habitat seçimlerini sıcaklık ve yüksek nem gerekliliklerine göre yapar. İzledikleri yol genellikle lavabolara, banyolara, tuvaletlere ve duşlara gider.
Yuvaları genellikle süpürgeliklerin arkasındaki duvar boşluklarında ya da saksı bitkilerinin topraklarında olur. İşçiler uzun kenarları ve köşeleri takip ederek hızlı ve düzensiz bir şekilde koştururlar.
Davranışlar
Her türlü yiyecekle beslenen bu istilacı tür yağ ve diğer böcekleri yemesine rağmen tatlı yiyeceklere düşkündür. Hayalet karıncalar, her bir yuvada 100-1000 işçi karıncanın olduğu poligen koloniler (tek bir kolonide birden fazla kraliçe) oluşturur. Tek bir kolonide pek çok yuva bulunabilir. Bu yuvalar, işçileri değiş tokuş eder.
Riskler
Bu karıncalar, tatlı maddeleri sevmeleri nedeniyle yaprak bitlerinin tatlı salgılarına düşkündürler. Bu nedenle onları koruyarak yaprak bitlerinin bulundukları bitkilere zarar vermelerine devam etmelerini sağlarlar.
İç mekanlarda ise pasta, çikolata, şeker gibi şekerli gıdalara saldırarak evin yiyeceklerini kontamine ederler.
Sınıflandırma
Tür kategorisi: Karınca
Bilimsel adı: Lasius niger
Familya: Formicaide
Tanım
Dünya genelinde en yaygın görülen karıncalardan biridir. Koloninin farklı üyelerinin görünüşlerinde de küçük farklılıklar bulunur. İşçiler koyu kahverengi-siyah renktedirler ve 3-5 mm uzunluğa erişebilirler. Kraliçeler kahverengidirler ve çok daha büyüktürler. 15 mm uzunluğa erişebilirler.
Kraliçenin iki çift kanadı bulunmaktadır. Ön ve arka kanatları birbiriyle bağlantılıdır. Çiftleşmenin ardından kraliçe kanatlarını çıkararak kış aylarında beslenmek için bunları yer.
Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralasya'da yaygın olarak görülürler
Yuvaları genellikle dışarıdadır. Toprağa, ağaç kovuklarına yuva yapabilirler, çim alanda, döşeme ve kemerlerin altında ya da binaların her türlü boşluklarında bulunabilirler. Avcı işçiler yiyecek, tercihen tatlı yiyecek aramak için düzenli olarak evlerin içine girer.
Davranışlar
Karakarıncaların kolonilerinde belirli görevleri olur. Her bir yuvanın bir kraliçesi vardır (monojen).
Çiftleşmeden önce karıncalar göğe yükselir. Üreyebilen kanatlı erkekler ve dişiler toplu olarak uçar. Çiftleşme sonrasında erkekler ölürken dişiler kanatlarını döker, kış aylarını geçirmek için yer altına girerler.
Sıra dışı davranışta bulunan işçi karıncalar yuvadan atılır ya da öldürülür.
Riskler
Bina içerinde ya da çevresinde çeşitli hasarlara neden olabilirler. Karakarıncalar yaprak bitlerinin tatlı salgılarını sevdiklerinden yaprak biti popülasyonunu koruyarak bu türün bitkilere verdikleri zararın artmasına neden olurlar.
Bu karıncalar temeldeki kumu kaydırarak yapısal zarara neden olabilir. Alttaki toprağı yerinden oynatarak çim alanlar üzerinde oyulmalara ve hatta çukurlara neden olabilirler.
Sınıflandırma
Tür kategorisi: Karınca
Bilimsel adı: Componotus spp
Tanım
Marangoz karınca siyah, koyu kahverengi ve kahverengimsi turuncu olmak üzere çeşitli renklere sahip, uzunlukları 3-12 mm arasında değişen bir türdür. Pürüzsüz, yuvarlak göğüsleri ve pedisel kısmında tek bir düğümsü yapı (petiyol) bulunur. Alt çenelerinde 5-8 diş bulunur.
Bu tür polimorfiktir, bu nedenle tek bir kolonide pek çok farklı yapıda işçi karınca bulunabilir.
Marangoz karıncalar çok geniş bir yayılıma sahiptir.
Hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda yaşarlar ancak yuvalarını ıslak ahşap üzerine kurmayı tercih ederler. Çürümekte olan bir ağaca, çürüyen kalaslara ya da ev içlerinde hasar görmüş kirişlere yuva yapabilirler.
Yuvayı oluştururken ahşap içerisinde bir tünel kazarlar ancak selülozu sindiremediklerinden ahşabı yemezler. Bu türün ıslak ve nemli ortamlarda yaşaması gerektiğinden yuvalarını ıslak ahşaplara yaparlar.
Davranışlar
Adının yaptığı çağrışımlara rağmen marangoz karıncalar ahşap yemezler. Tatlı özsu ya da yaprak biti gibi böceklerin tatlı salgıları gibi şekerli sıvıları tercih ederler. Bu nedenle bitkilerdeki yaprak bitlerine düşkündürler. Aynı zamanda ölü böceklerin salgıladıkları sıvıları ve vücut parçalarını yerler.
Karıncaların isimleri, yuva yaparken ahşabı delmesinden gelmektedir. Ahşabı yemek yerine yuva dışında biriktirirler.
Riskler
Marangoz karıncalar genellikle yıkıcı bir zararlı canlı olmaktan ziyade rahatsızlık vericidirler. Termitlerin aksine ahşap üzerinde hızlı çalışmazlar. Ancak mücadele edilmeyen bir istila hızlı bir şekilde yayılabilir ve zamanla yapıyı zayıflatabilir.
Yaprak bitlerinin korunması da yaprak bitlerinin bitkilerde neden olduğu hasarın büyümesine neden olur.
Not: Yukarıdaki bilgilerin bir kısmı Bayer-ENVU resmi web sitesinden alınmıştır.