Bayer firması Çevre sağlığı ürünleri bölümünü ENVU firmasına devretmişti. Konuyla ilgili Haşere Market bilgilendirme makalesine buradan ulaşabilirsiniz. Bayer'den ENVU'ya geçiş ile ilgili kullanıcılar açısından ilk göze çarpan husus, internet sitesinde yapılan hem görsel-estetik ve hemde içerik açısından değişiklikler olmaktadır. ENVU, daha kullanıcı dostu, teknik bilgilerden ayrı olarak son kullanıcıya yönelik ürün açıklamaları ve özellikle son kullanıcıya yönelik hedef haşereye yönelik yönlendirmeler yapan açıklama metinleri içeren bir web site sunmayı tercih etmiş görünmektedir.
ENVU'nun, sitesinde, portföyünde bulunan haşere ilaçlarını belli haşere türlerine göre tavsiye niteliğinde tasnif edilmiş olarak sunma yoluna gittiğini görmekteyiz. Haşere Market kategori yapısına benzer bir biçimde yaptığı bu tasnifi beğendik. Kullanıcı açısından faydasına binaen bu tasnife ve (Bayer) ENVU'nun ilgili makalesine paralel bir makale dizisi hazırlamayı uygun bulduk.
Firma Çevre Sağlığı-Haşere İlaçları Portföyünde eski ve bilinen ürünlerin yanında son dönem kullanıma sunulan fakat pek fazla bilinmeyen ürünlerini de hedef haşere tavsiyesi yaptığı kategorizasyonuna eklemiş. Böylece Bayer'den ENVU'ya aktarılan ve sunulan ürün portföyü aşağıdaki gibi oluşmuş olmaktadır:
Bayer Envu Rodilon Paste | Bayer Envu Rodilon Mum Blok | Bayer Envu Solfac WP 10 | Bayer Envu Pybuthrin EW | Bayer Envu Maxforce Platin | Bayer Envu Maxforce Prime | Bayer Envu K-Othrine WG 25 | Bayer Envu K-Othrine PZ SC | Bayer Envu K-Othrine SC 50 | Bayer Envu Ficam WP 80 | Bayer Envu K-Othrine EW
Sınıflandırma
Bilimsel adı: Lepisma saccharina
Tanım
Ergin bir gümüşçünün boyu genellikle 15 mm'dir. Kanatsızdırlar. Konik, pürüzsüz vücutlarının üzeri gümüş rengi pullu bir deriyle kaplıdır. Bu nedenle kaygandırlar ve küçük çatlakların içine girmeleri kolaydır.
Uzun antenlerini çiftleşme dansı sırasında kullanırlar. Arka kısımlarındaki 3 büyük uzantıyı da avcıları algılamak için kullanırlar.
Gümüşçünler karanlık, nemli alan aramak için binaların içine girerler. Yüksek nem oranına sahip yerlerde hızla çoğalırlar. Genellikle oyuklarda bulunurlar, bina boşluklarını ya da çatlaklarını severler.
Davranışlar
Gümüşçünler gececi ve saklanmayı seven böceklerdir. Bulunmaları zor olduğundan istila gerçekleşmesi kolaylaşır. Beslenme alışkanlıkları zarar vericidir. Kağıt ve yapışkan gibi sıra dışı maddelerle beslendiklerinden ana hedefleri duvar kağıtları ve kitaplardır. Diğer böceklerden farklı olarak gümüşçünler metamorfoz geçirmez, yumurta aşamasından doğruca nimfa evresine geçerler.
Riskler
Gümüşçünler büyük zarara neden olabilir. Beslenirken verdikleri zarar belirlenene kadar genellikle fark edilmezler. Kağıdın yanı sıra halıları, mobilyaları ve çarşafları mahvedebilirler ve gıda malzemelerine zarar verebilirler.
Selüloz dahil olmak üzere çok farklı maddeyle beslendiklerinden şampuan ve diğer bakım ürünlerine zarar verebilirler.
Dışkıları ve atıkları sarı lekelenmeye neden olur.
Not: Yukarıdaki bilgilerin bir kısmı Bayer-ENVU resmi web sitesinden alınmıştır.