Hamamböceklerini hepimiz biliyoruz. Öyleyse doğrudan hamamböcekleri ile nasıl mücadele edilebileceği konusuna geçebiliriz. Mücadele açısından ilk ayrım, bir kısım hamamböceğinin duvarda yürüyebilen (kalorifer böceği-alman hamam böceği-kakalak-blatta germanica) diğer bir kısmının ise yürüyemeyen (Amerikan Hamam Böceği-Şark Hamam böceği-Kara böcek-kara fatma-kanal böceği) olması olarak karşımıza çıkar.
Bu ayrım teknik bir niteleme olmasa da ilaçlamanın biçimini değiştirecektir. Duvarda yürüyemeyen ve genellikle zeminde görülen çokça siyah renkli hamamböcekleri için sıvı veya jel ilaçlarla zemin ilaçlaması yapmak yeterli olacaktır. Bu noktada süpürgelik kapı pervazı araları, buzdolabı bulaşık makinası, mutfak dolabı vb eşya altları ve temelde hamamböceği hareketini gördüğünüz eşya altları ve arkalarına haşere ilacı uygulamak yeterli olacaktır. Ancak duvarda yürüyebilen ve mesela mutfak dolapları vb eşyalara tırmanıp içinde görülebilen türde bir hamamböceği sorunu var ise, zemindeki uygulama aynen yapılır. İlave olarak, hamamböceği hareketinin görüldüğü dolaplara ve dolapların ve eşyaların duvarla birleştiği aralıklara da ilaçlama yapmak gerekir. Zemine yapılan uygulamada sıvı veya jel hamamböceği ilaçlarından herhangi biri veya ikisi birden kullanılabilir. (Bu noktada dikkat edilmesi gereken jel ve sıvı ilaçları birbirlerinin üstüne gelecek şekilde aynı anda yapmamak, sıvı ilaç yapıldıktan ve bir kaç gün geçtikten sonra jel uygulamayı yapmak olmalıdır. Ayrıca sıvı ilaç uygulayamadığımız yerlere de jel yapılabilir.)
Ancak eşya ve gıdalarımızı koyduğumuz dolap içleri ve çevrel riskli alanlara sadece jel uygulama yapılması daha doğru olacaktır. Bu manada hamamböceği hareketinin görüldüğü bölgelerdeki aralıklar, çatlaklar ve eşya altları gibi alanlara, mutfak dolabı içinde menteşe aralıkları vb alanlara jel ilaç toplu iğne başı miktarınca damlatılır ve temizlik gerektirmez. Jel hamamböceği ilaçlarının avantajı diğer ilaçlara nisbetle çoktur. En başta sıvı ilacı elektrik alanlarına, gıda ve doğrudan temas ettiğimiz sürekli kullandığımız bölgelere sıkamayız veya ardından hemen temizlemek gerekir (ki bu durumda bölgede ilaç kalmamış olur.) jel hamamböceği ilaçları için böyle bir risk yoktur. Silmemiz gerekmez ve jel damlası bölgede kaldığı sürece çalışmaya devam eder. Diğer yandan sıvı ilaçlarla gizli bölgelerde barınan tüm hamamböceklerine ulaşmamız mümkün olmayabilir. Fakat jel ilaçlarda bizim ilaç ile haşereye ulaşmamız gerekmez. Jel yemler hamamböceklerini çekici feromon ve gıda bileşimlerine sahiptir. Dolayısıyla bir bölgeye (mesela bir mutfak dolabı menteşelerine) damlattığımız jel damlası dolabın içinde yakın civarındaki hamamböceklerini de kendine çekerek jel yemi tüketmesini ve ölmesini sağlayacaktır.Jel hamamböceği ilaçlarının bu ve daha fazla avantajları vardır.
Ancak sıvı hamamböceği ilacını gerektiren şartlarda yok değildir.
Haşere Market olarak 'hamamböceği ilaçları' kategorisi altında hamamböceği mücadelesinde kullanılabilecek ilaçları tavsiye niteliğinde tasnif ettik, dilerseniz tavsiyelerimiz yönünde kullanabilirsiniz.
Sitemizde Hamamböceği İlaçları Kategorisinde hamamböceği ilaçlaması için kullanılabilecek ürünleri tasnif ettik. Bunu yaparken teknik tasnif ve ayrımlar yerine uygulayıcının mekanın ve benzeri şartların gerektirdiği biçimde bir yol izlemeyi tercih ettik. Tavsiye niteliğinde hamamböceği ilaçlarını Kokusuz Hamamböceği İlaçları | Kokulu Hamamböceği İlaçları | Toz Hamamböceği İlaçları | Jel Hamamböceği İlaçları | Hamamböceği Mücadele Ürünleri | başlıkları altında topladık.
Jel Hamamböceği İlaçları | Bu ürünler bir şırınga içinde ve kullanıma hazır formdadır. Ev, Gıda işletmesi Ofis benzeri tüm yaşam alanlarında kullanılabilecek zehirle temas veya zehirlenme riski en düşük ürünlerdir. Özellikle küçük çocuklu evlerde, astım ve kronik akciğer, deri vb alerjik bünyeli insanların yaşam alanlarında, evcil hayvanların bulunduğu bölgelerde ilk tercih edilmesi gereken ürünler Jel Hamamböceği İlaçlarıdır.
Hamam Böceği Jel İlacı kullanımıyla ilgili daha fazla bilgi için hamam böceği jeli nasıl kullanılır? başlıklı yardım makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kokusuz Hamamböceği İlaçları | Kokusuz sıvı konsantre hamamböceği ilaçları sağlık ve güvenlik açısından ikinci ürünlerdir. Genellikle kosantre formda ve su ile çoğaltılarak kullanılan ürünlerdir. Sıkıldıkları bölgelerde silinmedikleri sürece kalıcı koruyucu olarak çalışmaya devam etmeleri kokulu hamamböceği ilaçlarına göre diğer bir ayırıcı özellikleridir. Kokusuz olarak tasnif ettiğimiz ürünler su bazlı olmaları sebebiyle ortamda haşere ilacı kokusu bulunmaz. Ancak türlü hassasiyetteki bünyeler açısından tamamen kokusuzdur anlamı çıkarmamalıyız. Genellikle ve bir çok kişi açısından kokusuz olarak nitelenebilecek bu ürünler bir kısım bünyeler tarafından hafif bir koku ile tanımlanabilir.
Kokusuz İlaçlarların ev, işyeri gibi kapalı mekanlarda hamam böceği ve benzeri yürüyen haşereler için nasıl uygulanacağına dair daha fazla uygulama bilgisi için kokusuz hamam böceği ilaçlaması nasıl yapılır? başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kokulu Hamamböceği İlaçları | Bu tip ürünler solventlerine bağlı olarak muhtelif biçimde buharlaşan ve ortamda koku yapan ürünlerdir. Bu ürünlerin kokusuz ilaçlar gibi kalıcılık ve koruyuculukları pek yoktur. Ancak çalışma biçimleri itibarıyla hamamböcekleri için ani etkilidirler. Kokusuz İlaçlar ise daha yavaş çalışmaktadırlar. Sağlık ve benzeri riski olan kişilerce kullanılması tavsiye edilmez.
Toz Hamamböceği İlaçları | Bu ürünler ya doğrudan toz halinde uygulanabilen veya su ile eritilerek pompa ile püskürtülerek uygulanabilen biçimdedirler. Silinmedikleri sürece kalıcılık koruyuculukları en yüksek ürünlerdir.
Son olarak bilinmesi gereken husus ise, Jel Haşere İlaçları hariç kokulu, kokusuz veya toz formu ilaçlar genellikle tüm haşereler için etkili genel amaçlı haşere ilaçlarıdır. Etken madde itibarıyla çok defa bir ürün tüm haşere türleri için çalışmaktadır. Ancak üretici firmalar etiketlerinde ürünle hedefledikleri haşereleri ve piyasa taleplerini dikkate alarak belli başlı haşereler için haşere resimlerini ve kullanım dozajlama bilgilerini vermekle yetinmektedirler. Tabi bazı ürünlerin sadece hedef haşereye yönelik olduğu ürünlerde vardır. Bu hususları dikkate alarak Haşeremarket olarak ürünlerin açıklamalarına tarafımızdan hangi haşereler için tavsiye edildiğine dair 'şu haşereler için tavsiye edilir.' başlığı ekledik. Dilerseniz tavsiyelerimiz doğrultusunda ilgili ürünü sipariş verip kullanabilirsiniz. Veya ürün resminden etiketine bakarak sizin bilginize göre bir ürün seçebilirsiniz.
İlk dikkat edilmesi gereken husus güvenliktir. İlaçların ve ilaçlama yaptığınız bölgelerin çocuklar ve hedef dışı canlılar (kedi köpek vb evcil hayvanlar) erişiminden uzak olduğundan emin olunuz. Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus, hamamböceği ilaçlarına mümkün olduğu kadar temastan kaçınmaktır. Bunun için plastik eldiven kullanabilirsiniz.
Jel Hamamböceği İlaçları sağlık ve zehirlenme riski açısından diğerlerine göre neredeyse yok denecek kadar az risklidir. Sıvı ilaçlarla doğrudan temastan kaçınınız. Yüz veya el gibi vücut bölgelerinize temas sözkonusuysa bol sabunlu suyla yıkayınız. Hassas ciltlerde özellikle yüze temasta hafif yanma ve kaşıntı yapabilmektedir. Bu durum yıkanmasına rağmen hemen geçmemekle beraber bir müddet sonra geçmektedir.
Tüm ilaçlar için ürün üzerinde kullanım ve dozajlama ibareleri verilmiştir. Bunları okuyunuz ve bu ibarelere uyunuz. Haşere Market olarak bizim profesyonel uygulayıcı tavsiyemiz jel ilaçlar hariç tüm hamamböceği ilaçlarını uyguladıktan sonra mekanı en az 2 saat kapalı tutup ardından açıp havalandırıp temizlik yaparak girmenizdir. Jel Hamamböceği İlaçları için bu gibi tedbirlere gerek yoktur. Evde ve günün herhangi bir saatinde jel ilaçlama yapabilirsiniz.
Toz ilaçlar eğer doğrudan toz halinde kullanılacaksa ürün doğrudan temas etmeyeceğiniz ve tozuşma ihtimali olmayacak yerlere uygulamanız doğru olacaktır. Toz hamamböceği ilaçları çok ince (pudra gibi) yapıda oldukları için tozuşarak havaya karışabilir ve soluyabilirsiniz. Buna dikkat ediniz. Aslında toz ilaçlar ev benzeri yerlerde basit hamamböceği sorunlarında kullanılmasına gerek olmayan ürünlerdir. Toz hamamböceği ilaçları toz halinde çok defa, yağlı gıda imal edilen alanlarda, buharlaşan yağın kaplayarak tabaka oluşturduğu buzdolabı ve makine motor aksamlarında, sıvı ilaç sıkılamayan elektrik aksam bölgelerinde, rogar ve kanallarda kullanılabilecek ürünlerdir. Böylesi ve benzeri özel durumların olmadığı yerlerde toz hamamböceği ilacı yerine diğer ürünlerden birini tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Son bir husus olarak, Hamamböceği Mücadelesinde doğru ürünü doğru ve yeterli miktarda doğru bölgelere uyguladığınızdan emin olunuz. Haşere mücadelesinde en önemli husus ne kadar pahalı veya ucuz olduğuna bakmadan bir ürünü satın almak değil, onu doğru kullanmaktır.
Hamamböceği Jel ilaçları diğer form ilaçlara göre nisbeten yeni kuşak ürünlerdendir. Hamamböceği Jelleri bir tür Hamamböceği yemi olarak çalışır. İçeriklerinde hamamböceklerini çekici feromonlar, diğer benzeri çekici ajanlar ve cazip gıda katkıları bulunması sebebiyle hamamböcekleri için çok caziptirler. Jel böcek ilaçlarının avantajları ve detay bilgileri için Hamam Böceği Jeli Nedir? makalemizi inceleyebilirsiniz.
Jel hamamböceği ilaçlarını diğer sıvı veya toz form ilaçlara göre tercih etmemizin ilk sebebi sağlık ve zehirlenme riski açısından son derece güvenli olmalarıdır. Günün herhangi bir saatinde, mekanı terk etmeye gerek kalmadan, sonrasında temizlik gerektirmeden, kokusuz lekesiz hamamböceği ilaçlama imkanı sağlarlar.
Sıvı ilaçlara göre avantajlarından biri ise şu şekildedir; hamamböcekleri duvar içlerinde, tuğla boşluklarında, yarık çatlak aralarında eşya ve gıda koyduğumuz çekmece dolap vb alanlarda bulunabilirler. Bu bölgelerin bir kısmına sıvı ilaçları püskürterek ulaşabilsek bile bazı bölgelere sıvı ilaçlarla bizim ulaşma imkanımız olmayabilir. Özellikle elektrik aksamı bulunan buzdolabı motorları, prizler vb alanlara zaten sıvı sıkmak mümkün değildir. Hal böyle olunca, sıvı ilaçlarla yaptığımız hamamböceği ilaçlamasında yaptığımız uygulama eksik kalmış demektir. Kokusuz sıvı ilaç kullanmak isterseniz evde kokusuz böcek ilaçlaması nasıl yapılır? yardım makalemize göz atabilirsiniz.
Ancak Jel Hamamböceği İlaçları bu açığımızı kapatabilirler. Zira jel damlalarını elektrik alanlarına, gıda veya tabak, eşya koyduğumuz dolap çekmece kenarlarına veya duvar yarık çatlakların iç kenarlarına uygulayabiliriz. Jel Ürünlerde çekici ajanlar bulunması sebebiyle bizim hamamböceklerine ilaçla ulaşmamıza gerek kalmaz. Damlatılan bir hamamböceği jel damlası, yaydığı çekici feromon ve ajanlar sebebiyle bölgedeki hamamböceklerini kendine çekecek ve gelen hamamböcekleri tarafından jel tüketilecektir. Hamamböceği jel ilaçlarının diğer bir avantajı ise 'domino etkisi' denilen bir çalışma mekanizmasına sahip olmasıdır.
Hamamböceği Jellerinde Domino etkisi nedir?..
Hamamböceklerinin yapıları itibarıyla en sevdikleri gıdalar, birbirlerinin ölüleri ve dışkılarıdır. Bu durum gözlenerek üretilen jel formül yemler sayesinde, jel yemi yiyen böcek 12-18 saatlik bir süre içinde koloninin diğer üyelerinin bulunduğu bir yerde ölür. Kolonideki diğer böcekler ölen böceği veya bıraktığı dışkıları yerler ve hamamböceği öldürücü etken madde diğer böceklere geçerek onları da aynı şekilde öldürür. Bu böylece ortamdaki böceğin niteliğine göre 6-7 adım ilerleyebilir. Bu zincirleme hamamböceği ölümlerine domino etkisi denmektedir. Domino etkisi sayesinde evinizde gizli alanlarda ve duvar içlerinde yuvalanmış hamamböceklerine ilaçlama yoluyla doğrudan ulaşmanıza gerek kalmadan tüm böcekleri tüketebilirsiniz. Hamamböceği, kaloriferböceği jel yemleri ile sizin böcek avlamanız gerekmez. Hamamböceklerinin hareket güzergahlarına ve silinmeyecek yerlere bir nokta bırakınız ve ortalama bir damla ile 30-50 hamamböceğinin yok olduğunu görünüz.
Görüldüğü gibi Jel Hamamböceği İlaçlarının diğer sıvı ilaçlara nisbetle bir çok ilave avantajı vardır. Ancak unutulmamalıdır ki, her ilaç formunun kullanılabileceği ve kullanılamayacağı özel durumlar sözkonusudur. Mesela jel ilaçları dış alanlarda, tozlu ve kirli bölgelerde kullanamayız. Ev benzeri kapalı alanlarda, gıda ile doğrudan ilişkili imalat ve satış alanlarında kullanabiliriz.
Haşere Market olarak Jel Hamamböceği İlaçları kategorisinde ilgili ürünleri sizler için tasnif ettik. Her ürünün açıklamasında ve ürün etiketinde kullanma talimatları vardır. Bu talimatlara dikkat ediniz. Ayrıca burada verdiğimiz genel bilgileri de uygulamada başarı için göz önünde bulundurunuz. Bunlar yıllardır sahada ilaçlama faaliyetlerinden edinilmiş tecrübe çıktılarıdır.
Görselde Hamamböceği Jel İlaçlarının mutfak, banyo vb alanlarda hangi noktalara ne biçimde uygulanacağına dair bilgi edinebilirsiniz. Ev veya iş yerlerinin diğer bölgelerinde de aynı mantığı yürüterek jel damlaları bırakılacak hamamböceği hareketinin görüldüğü bölgeleri benzer biçimde ilaçlayınız.
Her ne kadar jel ilaçlar insan ve evcil hayvan sağlığı için en zararsız ürünler olsalar da, neticede bunlar bir biçimde zehirdirler, dolayısıyla İlk dikkat edilmesi gereken husus güvenliktir. Ürünü yutmayınız, evcil hayvanların yutmasına izin vermeyiniz. Üzerinde güvenlik ve kullanma talimatlarını okuyunuz.
Hamamböceği Jel ilaçlamasında, uygulanacak yüzeylerin aşırı tozlu (depo, kömürlük vb) olmamasına dikkat edin. Jel damlalarının yaklaşık 0,1 gr (toplu iğne başı kadar) bırakılması gerekir. Jel ilaçların çalışma biçimi itibarıyla daha büyük damlalar veya silikon şerit gibi hat çekerek yapılacak uygulamalar daha çok iş görmeyecektir, sadece ürünü ziyan etmiş olursunuz. Eğer bir bölgede (mesela buzdolabı ve arkasında yada bir dolabın içinde) çok fazla hamamböceği yoğunluğu varsa yapılması gereken büyük bir damla bırakmak değil, o civara (mesela buzdolabı altına, arka duvarına ve yan duvarlarına) minik ama belli aralıklarla çok sayıda damla bırakmaktır.
Jel İlaçlarla böcek avlamaya çalışmayın. Henüz şimdi veya daha önceden hamamböceği gördüğünüz bölgelere jel damlalarını bırakın, jel çekici ajanlar sayesinde bölgedeki hamamböceklerini kendine çekecek ve berteraf edecektir.
Aşağıda bahsedeceğimiz faydalarından dolayı kokusuz hamamböceği ilaçlarını insan yaşamının devam ettiği ve etmesi gerektiği iç ve dış mekanlarda, evlerimizde, iş yerlerimizde Jel Hamam böceği ilaçlarından sonra ikinci derecede güvenli ve etkili bir alternatif olarak tercih etmeliyiz.
Etki açısından hamamböcekleri üzerinde diğer ilaçlarla aynı başarı imkanına sahiptir. Ancak Kokusuz İlaçlar rezidüel etkili oldukları için sıkıldıkları yüzeylerde silinmedikleri müddetçe hamamböceklerinin gelmemesi veya gelince mevcut ilaçla temas edip ölmesini sağlayabilecek yapıdadırlar.
Kokusuz Hamamböceği İlaçları Formül yapıları itibarıyla uygulandıkları alanda kokusuz bir böcek ilaçlama yapılmasına imkan veren haşere ilaçlarındandır. Temelde Doğrudan Hamam böceklerini hedef alan spesifik ilaçların yanında kokusuz hamamböceği ilaçları genel amaçlı haşere ilaçlarındandır. Ancak genel amaçlı yani tüm haşereler için kullanılabilecek kokusuz ilaçlar söz konusu olsa da, formül, etken madde oranları ve etken maddenin niteliği gibi ayırıcı özellikler sebebiyle kokusuz haşere ilaçlarının bir kısmı diğer bir kısmına nisbetle Hamamböceği İlaçlamasında daha iyi netice vermektedir.
Temelde Teknik açıdan 'kokusuz haşere ilacı' diye bir tasnif söz konusu değildir. Bu ilaçlar, rezidüel, su bazlı ilaçlardır. Formülasyon olarak ise, Süspansiyon Konsantre (SC), Kapsül Süspansiyon (CS), Süspo Emülsiyon(SE) ve benzeri gruplardadırlar. Rezidüel olmaları bu haşere ilaçlarının sıkıldıkları yüzeyde ve alanda uzun vadeli kalıcı ve koruyucu olmalarını sağlarken, su bazlı olmaları ise xylene vb solvent bazlı ürünlere nisbetle kokusuz olmalarını temin eder. Ancak Bunlar teknik Hususlardır ve bize sağladığı temel fayda açısından diğer haşere ilaçlarından onları ayıran tercih ettirici husus elbette bu haşere ilaçlarının kokusuz nitelikte olmasıdır. Bu gibi unsurlar göz önünde bulundurularak sitemizde Hamamböceği için en iyi sonuçları verdiğini gözlemlediğimiz kokusuz genel amaçlı haşere ilaçlarını 'Hamamböceği İlaçları > Kokusuz Hamam böceği İlaçları kategorisi altında tavsiye niteliğinde sizlere sunduk.
Son Olarak Kokusuz Hamamböceği İlaçları adı altında tasnif edilen ürünlerin hepsi su bazlı olmaları sebebiyle diğer solvent bazlı ağır kokulu ilaçlara nisbetle kokusuz olarak adlandırılmaktadır. Mutlak Manada kokusuz olmayabilirler. Ancak çok defa uygulama sonrasında bir çok kimse ortamda hiç koku olmadığını gözlemleyecektir. Hassas bünyeler için ise, ya su ile çoğaltıldığı için oluşan su buharlaşmasının ağırlığı veya hafif bir koku algılanabilmektedir. Mutlak Kokusuzluk istenen durumlarda, astım vb sağlık sorunları olan ortamlarda ise Jel Hamam Böceği İlaçları Kategorisine Bakmanız doğru olacaktır.
Her ne kadar Kokusuz Hamam Böceği İlaçları insan ve evcil hayvan sağlığı için Kokulu İlaçlara nisbetle daha zararsız ürünler olsalar da, neticede bunlar bir biçimde zehirdirler, dolayısıyla İlk dikkat edilmesi gereken husus güvenliktir. Ürünü yutmayınız, evcil hayvanların yutmasına izin vermeyiniz. Üzerinde güvenlik ve kullanma talimatlarını okuyunuz.
Kokusuz Hamamböceği İlaçlarını üzerlerinde belirtilen miktarlarda su ile çoğaltarak kullanabilirsiniz. (Temelde her 50 ml ürün 5 Litre su ile çoğaltılarak kullanılır) Konsantre ürün olmaları sebebiyle böyle bir çoğaltma onların etkisini azaltmaz; bu şekilde kullanılmak üzere üretilmişlerdir.
İlacı uygularken -mesela bir evde- hazırlanmış karışımı bir pompa vasitasıyla süpürgeliklerin duvarla veya zeminle birleştikleri aralıklara, kapı pervazlarının duvarla birleştikleri aralıklara, dolap, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi eşya ve dolapların altlarına ve arkalarına (ve tabi ev sizin, en iyi siz bilirsiniz) ve buradaki mantığa uygun diğer benzeri alt ve aralıklara uygulamaya çalışın. Ortaya ve havaya sıkarak böcek avlamaya çalışmayın. Hem evinizi gereksiz kirletmiş ve hemde sizin ilaca gereksiz maruz kalmanıza sebep olmuş olursunuz. Bu Aralık ve arkalar silinmeyecek noktalar olduğu için hem olan hamam böceklerini yok etmiş ve hemde rezidüel olan ilaç sayesinde belli bir müddet (genellikle ürün etiketlerinde 60 ila 90 gün olarak belirtilir) gelmesini veya gelenlerin bu aralıklarda yuvalanmasını önlemiş olursunuz. Bu durum aslında google'da sıklıkla aradığınız 'Eve gelen hamam böceği gelmemesi için ne yapmalı?' sorunuzunda tam ve sağlıklı bir cevabının ne olduğunu görmeniz açısından faydalıdır.
Evde Kokusuz Hamam Böceği İlaçlaması Yapmak İçin daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa linkteki sayfadan yardım alabilirsiniz. Genel olarak haşere ilaçları ve kullanımlarıyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa bu linkteki sayfalardan destek alabilirsiniz.
Unutulmaması gereken bir diğer husus ise şudur; Basit ev benzeri mekanlarda aşırı ve kronik hale gelmemiş hamam böceği sorunlarında tek seferlik bir ilaçlama çözüm getirecektir. (dolayısıyla tavsiyemiz ilk böceğin görüldüğü andan itibaren mümkün olan en kısa sürede ilaçlama yapmaktır. 'Erken teşhis hayat kurtarır'; bu konuda hayat kurtarmasa bile işinizi ve hayatınızı kolaylaştıracağı kesindir.) Ancak yoğun ve -mesela- restaurant vb bir işletmedeki gibi kronik hamam böceği sorunu olan, uzun zamandır hamam böceği sorunu olması sebebiyle aşırı hamam böceği yumurtlaması söz konusu olan alanlarda ilaçlamanın belirli periyotlarla tekrarlanarak hamam böceklerinin zaman içinde tüketilmesi gerekebilir. Burada etkili faktör hamam böceği için kullanılan ilacın 'kuvvetli' veya 'kuvvetsiz' olması değil, hamamböceklerinin yaşam tarzları itibarıyla böylesi bir ilaçlama sürekliliğinin gerekli olmasıdır. Bu Manada -mesela- 50 ml olan bir dozajlamayı 250 ml olarak daha kuvvetli olarak kullanmak ancak tek seferlik uygulama yapmak kesin çözüm getirmeyebilirken, 50 ml'lik standart doz ile -mesela- toplam 3 kez 15 gün arayla ilaçlama yaparak (toplam 150 ml) nihai çözüme ulaşmak ve ortamdaki hamam böceklerinin -sizin tabirinizle- 'kökünü kurutmak' mümkün olabilecektir.
Sitemizde 'tarım ilaçları' satılmamaktadır. Kokulu İlaçlar olarak tasnif ettiğimiz ürünler tarımsal ilaç olmayıp, halk sağlığı sınıfında ruhsatlı ürünlerdir.
Kokulu Hamam böceği ilaçlarını genellikle dış alanlarda, depo benzeri alanlarda, kanal, kanalizasyon benzeri bölgelerde, zaruret ve güvenlik tedbirleri ve şartlarına uyulabiliyorsa belli iç mekanlarda kullanabiliriz.
Kokulu Hamam böceği ilaçları etken maddeleri değilde solventleri sebebiyle kokuludurlar. Kokusuz ilaçlar su bazlı ilaçlar olmaları sebebiyle ya kokusuz veya çok hafif koku söz konusu iken, kokulu ilaçlarda aktif maddeyi çözmek için kullanılan solventler (xylene vb.) sebebiyle buharlaşma ve koku miktarı yüksek ilaçlardır. Ancak ilk olarak bilinmesi gereken hamam böcekleri veya genel olarak haşereler bu solventten kaynaklanan kokudan dolayı ölmezler, haşereleri öldüren etken maddedir. Dolayısıyla kokulu ilaçlar kokusuz ilaçlara göre daha etkilidir şeklindeki genel kanı yanlıştır.
Teknik olarak 'kokulu ilaçlar' diye bir haşere ilacı sınıfı yoktur. Temelde solventleri ve buna bağlı formülasyonları sebebiyle Emülsiyon Konsantre (EC), Suda Yağ Emülsiyon (EW) ve benzeri formüller için, ayırtedici bir nitelik olarak kullanılan bir adlandırma biçimidir. Kullanıcı açısından formül vb teknik hususlardan ziyade önemli olan nitelik kokulu olup olmama olduğu için böyle bir isimlendirme pratik yönden kabul görmüştür.
Her ilaç formunun ve formülasyonunun kendine has avantaj ve dezavantajları vardır. Dolayısıyla kokulu ilaçlar kokusuzlardan daha iyi veya kötü, jel ilaçlar diğerlerinden daha iyi veya kötü haşere ilaçlarıdır, gibi bir yaklaşım yanlıştır. Konu daima, nerede kullanacağız, hangi haşere için kullanacağız, ortam ve çevre faktörlerine ve ilaçlamadan beklentimizin niteliği gibi faktörlere bağlı olarak uygun ilacı tespit edebilmek olmalıdır.
Kokulu ilaçlar ani etkilidirler. bir kısmı Kontakt etkili diye geçer. Kokusuz ilaçlar ise rezidüel etkili olarak anılırlar. Ani etki bir açıdan temas ettiği haşereyi daha süratli öldürürken, kalıcılığı yoktur veya daha düşüktür. Kokusuz ilaçlar daha yavaş çalışırlar, haşereler daha yavaş ölür, ancak daha uzun vadeli ve kalıcılığı, sıkıldığı ortamda çalışma süresi daha fazladır.
Mutlak Kokusuzluk istenen durumlarda, astım vb sağlık sorunları olan ortamlarda ise Jel Hamam Böceği İlaçları Kategorisine Bakmanız doğru olacaktır.
Haşere İlaçları ruhsatlarına ve dünya sağlık örgütü ve sağlık bakanlığı yönetmelik ve şartlarına bağlı olarak güvenlik şartlarını sağlayan ürünlerdir. Bu nitelikli ürünler, bakkallarda satılan 'tuz ruhu, çamaşır suyu' benzeri ürünlerle benzer niteliklere haizdirler ve aynı biçimde yaklaşmak gerekir. Neticede bunlar bir biçimde zehirdirler, dolayısıyla İlk dikkat edilmesi gereken husus güvenliktir. Ürünü yutmayınız, evcil hayvanların yutmasına izin vermeyiniz. Üzerinde güvenlik ve kullanma talimatlarını okuyunuz.
Kokulu Hamamböceği İlaçlarını üzerlerinde belirtilen miktarlarda su ile çoğaltarak kullanabilirsiniz. (Temelde her 50 veya 100 ml ürün 5 Litre su ile çoğaltılarak kullanılır) Konsantre ürün olmaları sebebiyle böyle bir çoğaltma onların etkisini azaltmaz; bu şekilde kullanılmak üzere üretilmişlerdir.
İlacı uygularken -mesela bir evde- hazırlanmış karışımı bir pompa vasitasıyla süpürgeliklerin duvarla veya zeminle birleştikleri aralıklara, kapı pervazlarının duvarla birleştikleri aralıklara, dolap, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi eşya ve dolapların altlarına ve arkalarına (ve tabi ev sizin, en iyi siz bilirsiniz) ve buradaki mantığa uygun diğer benzeri alt ve aralıklara uygulamaya çalışın. Ortaya ve havaya sıkarak böcek avlamaya çalışmayın. Hem evinizi gereksiz kirletmiş ve hemde sizin ilaca gereksiz maruz kalmanıza sebep olmuş olursunuz. Zaruri bir durum yok ise, iç mekanlarda kokusuz veya jel ilaçları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Unutulmaması gereken bir diğer husus ise şudur; Haşereler, Hamam Böcekleri kokudan dolayı ölmezler. İlaçların öldürücü olması içlerindeki haşereyi hedefleyen aktif madde sebebiyledir. Dolayısıyla 'ne kadar çok koku o kadar çok etkili ilaç' mantığı hatalıdır. Bu durum aslında google'da sıklıkla aradığınız 'Hamam böceği en etkili ilaç hangisi?', 'Hamam böceği hangi kokuyu sevmez?', 'Hamam böceği en etkili ilaç hangisi?' sorularınızında daha tam ve sağlıklı bir cevabının ne olduğunu görmeniz açısından faydalıdır.
Toz Formunda haşere ilaçları temelde genel amaçlı (tüm haşere türlerinde etkili) ürünlerdir. Suda Islanabilir (WP) veya suda eriyen granül (WG) benzeri formlarda olabilirler. Suda Islanabilir (WP) form ilaçlar hem doğrudan toz olarak ve hemde su ile eritilerek pompa-pulverizatör vasıtasıyla püskürtülerek uygulanabilir. Profesyonel İlaçlama firmaları gerek görülen alanlarda toz formu ilaçları toz halinde uygulamak için 'duster' denilen ilaçlama aleti ile uygulayabilirler.
Toz Hamam böceği ilaçları, kalıcılık ve etki açışından çok kuvvetli ilaçlardır. Ancak toz halinde uygulanmaları durumunda mekanda havaya toz partikülleri halinde bulaşmalarına ve ortamdaki canlıların soluma yoluyla maruz kalma riskleri yüksektir. Dolayısıyla amatör kullanıcıların, basit hamam böceği sorunlarında ev veya iş yerlerinde toz halinde doğrudan uygulama için kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Ancak zaruret halinde ve gerekli güvenlik tedbirleri ve uygulama bilgisi sahip profesyonel ilaçlamacılar, restaurantlarda vb yerlerde buzdolabı, ekipman ve makina motor aksamları vb alanlarda, aşırı yağ tutunumu olan bölgelerde ve elektrik aksamları sebebiyle sıvı sıkılamayan alanlarda yüksek koruyuculuk ve başarı için kullanmaktadırlar.
Diğer Yandan kanal, kanalizasyon, rogar atıl depolama alanları gibi bölgeler için toz hamam böceği ilaçları en doğru ürünler olarak düşünülebilir. Site, bahçe vb alanlarda bulunan rogar kapaklarını açıp içine toz haliyle böyle bir ilacı uygulamak en iyi sonucu ve kalıcılığı verecektir.
Sitemizde tarım İlaçları satılmamaktadır. Tüm Haşere ilaçları Dünya Sağlık Örgütü Yönetmelikleri doğrultusunda TC Sağlık Bakanlığı Ruhsatlandırmaları ile üretilmektedir. Bu tip ürünler güvenlik vb nitelikler açısından marketlerde satılan 'tuz ruhu', 'çamaşır suyu' gibi ürünlerle benzerdirler. Ancak bilelim ki, neticede bunlar bir biçimde zehirdirler, dolayısıyla İlk dikkat edilmesi gereken husus güvenliktir. Ürünü yutmayınız, evcil hayvanların yutmasına izin vermeyiniz. Üzerinde güvenlik ve kullanma talimatlarını okuyunuz.
Toz Formundaki hamam böceği ilaçlarından granül biçiminde olanları, üzerlerinde belirtilen miktarlarda su ile çoğaltarak iç veya dış mekanda hedef haşere yaşam biçimine uygun olarak püskürterek uygulayabiliriz. Suda Islanabilir Toz (WP) benzeri formülleri ise, yine suda eritip pompa vasıtasıyla uygulayabileceğimiz gibi, 'duster-puflayıcı' vasıtasıyla ilgili alana toz halinde uygulayabiliriz. Ancak ev benzeri kapalı alanlarda puflayıcı vasıtasıyla uygulama tavsiye edilmez. Zira ürün puflandığında havaya tozuşacak ve soluma riski ortaya çıkacaktır. Bu tip Uygulamalar, kanal, kanalizasyon alanları, çatı aralıkları, atık depoları, rogar bölgeleri gibi noktalarda büyük başarı getireceklerdir.
Hamam böceği mücadelesinde en temel yöntem ilaçlamadır. Ancak Basit ev benzeri yerlerde hamam böceği sorunları için üretilen pratik kullanımlı ürünler de mevcuttur. Bunlar, Hamam böceği yem tabletleri, Yapışkan yakalayıcılar gibi ürünlerdir.
Hamam böceği tabletleri kullanımı aşağıda anlatıldığı gibidir:
Her bir yem tableti 2 gr ağırlığındadır ve elle temasın tamamen engellendiği özel yem istasyonlarının içerisinde bulunur. Yem istasyonları; mutfak banyo ve ihtiyaç duyulan diğer noktalara konulur. Tavsiye edilen yerler: Küçük dolaplar, raflar, lavabo, bulaşık makinesi, buzdolapları vb. eşyaların altlarıdır. Yatak odası, oturma odası gibi alanlarda da hamam böcekleri ve karıncalar görülür ise etkili çözüm için konulan yemleme istasyonunun miktarı arttırılır. Etkili mücadele için, mutfak, banyo, çamaşırhane ve duş kabini gibi yerlere her 3 metrekareye 2 adet yemleme istasyonu konulur. Hamamböceği ve karıncaların yoğunluğu çok fazla ise ilave yem istasyonları konulur. Sürekli mücadele için yem istasyonları her 6 ayda bir yenileri ile değiştirilir.
Yapışkan yakalayıcılar ise aşağıdakiler gibi kullanılır:
Karton levha üzerine yapışkan yakalayıcı ecza sürülmüş kullanıma hazır fare tuzağıdır. Doğrudan veya Fare Canlı Yakalama İstasyonları içine konularak Kullanılabilir. Ayrıca açık levha olarak veya katlanabilir noktalarından katlayarak fare böcek yuvası haline dönüştürülerek de kullanılabilmektedir. Levha üzerindeki film kaplamayı çıkartıp fare böcek hareket güzergahlarına yerleştirilir. Üzerine fare cezbedici gıdalar, fındık, şeker vb konulabilir. Profesyonel İlaçlama firmaları tarafından böcek Monitörü ve böcek yakalama tuzağı olarak da kullanılabilmektedir.
Ayrıca Hamam böceği mücadelesinde, ilaçlama yaparken kullanacağımız pompalar, jel tabancaları, toz ilaç uygulama aletleri gibi bir çok alet ve ekipman daha vardır.
Unutmayınız,